От първите 4-ма милиардери, трима са млекопреработватели

3

Агенция “Блумбърг” ежедневно актуализира класацията на милиардерите. Лидерът на рейтинга за 1 октомври е шефът на онлайн магазина на Amazon Jeff Bezos с печалба от 165 млрд. долара. Основателят на Microsoft Бил Гейтс (98,8 млрд.) зае второ място, а основателят на Facebook Mark Zuckerberg (87,7 млрд. долара) затваря първите три почетни места.
В категория “Храни и напитки” има 33 милиардери. При първите четирима – трима са млекопроизводители.

Xu Shihui на 59 години от Китай има  8.65 милиарда долара

 Xu Shihui – китайски милиардер, основател и председател на Dali Foods Group, фирми за храни и напитки. Dali Foods Group се занимава с производство и дистрибуция на хлебни изделия, енергийни напитки, чай, както и билкови и млечни напитки. Компанията е основана през 1989 г
Xu Shihui е роден през 1958 г.


Емануел Бениър на 43години, Французин, има  7.45  милиарда долара

 Бениар, с брат си и сестра си са  собственици на  Lactalis.  Компанията е базирана във Франция, има 229 производствени обекта в 43 държави и годишен доход от 17 милиарда евро. Емануел Бение е най-големият в семейството, той е главен изпълнителен директор на компанията, създадена от баща му в Лавал. Създаването на марки сирена като Президента и Milkmaid през 2013 г. донесе на семейството на Benier  повече от 20 милиарда долара приходи.


Тео Мюлер на 77 години, Германец, има  5,51 милиарда долара

Мюлер е единствен собственик на Unternehmensgruppe Theo Mueller, производител на млечни продукти. През 1971 г. той наследи млекопреработвателна фабрика от баща си и разшири дейността си в международен мащаб – днес люксембургската компания има повече от 27 000 служители и годишен доход от около 6 млрд. Евро.

Тео е роден през 1940 г. в Аретсрида, село западно от Мюнхен, където фамилната ферма Мюлер съществува от 1896 г. насам. Повече от 40 години управление на компанията, Мюлер прави редица големи сделки извън млечната промишленост, като поглъща саксонците, веригата морски дарове на Е. Рехофф и Нордзее.  Компанията има около 25 000 служители.
Тео Мюлер е преживял опит за отвличане, но успял да се измъкне от колата и да се върне в кабинета си същия ден. През 2003 г. Мюлер обяви, че ще се премести в Швейцария заедно със семейството си, за да избегне данък върху наследството от 30% в Германия. Милиардерът има девет деца, живее близо до езерото в Цюрих.


Лино Сапуто на 82 години, Канада, има 4,82 милиарда долара

Лино Сапуто е роден през 1937 г. в семейството на майстор на сирене на италианския остров Сицилия в Монтелепре. Баща му Джузепе и по-големият му брат Франк имигрират в Канада през 1950 г. и две години по-късно ги последват с майка си и четири сестри.
В средата на 20-ти век пицата започва да печели популярност в Северна Америка, Лино убеждава баща си да му заеме $ 500 и велосипед, за да започне собствен бизнес. Започвайки бизнес през 1954 г., основава Saputo Inc. – Днес е най-големият производител на сирена в Канада, заемащ една трета от пазара на страната. Разширява производството на други категории храни, извън Канада – притежава фабрика за хлебни и закуски, разположена в Съединените щати. През 2004 г. Сапуто назначи своя син, Лино Сапуто младши, за главен изпълнителен директор на компанията. През август 2017 г. той заема поста председател на борда на директорите. Сега Лино, заедно със съпругата му Мирела, се занимава със социални и благотворителни дейности, помагайки на деца с увреждания и възрастни хора. Те живеят в Монреал.
 източник: Агенция “Блумбърг”

 

 

 

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here