Мега ферми и роботи

20

Ако не укрепим малките и средни ферми, ни чака това, което ще прочетете в следващите редове.
Ако ние нямаме капитали за инвестицията, те ще дойдат от другаде. Никой не може да ги спре, това са икономически закони подкрепени от Регламентите.

В момента, невидимо върви преструктурѝране на нашето говедовъдство. Преди години Русия „заложи” на ентусиазма и малкия частен бизнес. Имаше условия за създаване на семейни ферми. За съжаление резултатите явно не са били добри и сега се върви по друг път.
Така че, малките и средните, ако свалят байрака, няма на кой да се сърдят. Тези шест или седем милиона гърла искат мляко, сирене, кашкавал и таратор. Трябва да ги получат.

Какво се случва в Русия ще разберете сега:

В Краснодар се проведе второто изложение за оборудване, фуражи и ветеринарни продукти за животновъдство и птицевъдство. Присъстваха 136 компании – руски и чуждестранни производители и доставчици на оборудване, фуражи и ветеринарни лекарства. Централното събитие на бизнес програмата на изложението беше годишната регионална среща, посветена на състоянието на животновъдството в Краснодарската територия и обсъждането на по-нататъшните му задачи за развитие.

От началото на 2018 г. производствените показатели по отношение производството на мляко в  Краснодар, са се увеличили с с 5.6% или на 1.1 милиона тона производството на мляко /това е два пъти повече колкото у нас/.

За  региона вече има  стратегия за развитие на животновъдството до 2024 г. Тя включва две основни области – изграждането и модернизацията на мега-ферми и създаването на роботизирани ферми.

Днес 65% от млекопроизводството е съсредоточено в земеделски предприятия, които имат финансов капацитет за изграждане на нови съоръжения или модернизиране на съществуващи стопанства. Фермите планират да модернизират ферми за 2 хиляди говеда през 2019 г. и да изградят мега ферми за 15 хиляди говеда до 2024 г.

За периода на програмата се планира изграждането на 25 мега-ферми. За тази цел има програма за подпомагане на отпускането на заеми с отстъпка в размер на 5%. След въвеждане в експлоатация на фермата, се осигурява компенсация за част от разходите в размер до 30% за сметка на федералния и регионалния бюджет. Има планирано изграждането на мега ферма за 3 хил., както и изграждането на селекционнен и генетичен център с 1200 крави.

 Отбеляза се също, че през последните години на територията на Краснодар се отделя голямо внимание на развитието на селските ферми, наричани  “предпазна възглавница” за селското стопанство в региона. Въпреки факта, че субсидиите за създаване на семейни млечни ферми се разпределят на федерално и регионално ниво, резултатите от тяхната работа продължава да са силно желани.

 Изход от тази не добра ситуация,  е въвеждането на иновативни технологии във фермата и развитието на роботизирани ферми. Като пример се дават успешните работни проекти на такива ферми в Европа и някои руски региони – по-специално, регионът на Москва, където има  две ферми от 260 и 216 глави, и доенето се извършва със седем роботи.

На  Краснодарската територия функционира само една роботна ферма в която се отглеждат  80 крави с производителност от 8 тона мляко на крава годишно. “Въвеждането на роботизацията на процеса на доене значително подобрява качеството на млякото, което  позволява то да се продава на по-висока цена. Отрицателното влияние на човешкия фактор се изключва.  До 2030 г.  производството на мляко трябва да се увеличи до 2,3 милиона тона, месото в живо тегло – до 800 хиляди тона.

Източник: тасс

 

 

20 КОМЕНТАРИ

 1. то вече няма такива унищожихте ги бе бараби и ся ще ги укрепвате с какво за кого на кого такива вече изчезнаха няма ама алал да ви е всичко нема се нагушите

 2. Бъдещето е в роботизацията и изкуствения интелект.Ще дойде момент че за 2-3000 крави ще се грижи основно компютър и един човек зад монитора.

  • Любопитно ми е как си представяш , че ще ги лекува и запложда робота!?

  • Д-р Стефан Стефанов Елементарно е.Диагнозата ще е по-добра от тази на човек.По време на доене автоматично се взима кръв.Програма с всички възможни болести сравнява и прави пълна кръвна картина включително и хормонална и при вкарани в базата данни всички възможни болести и съответни кръвни картини се поставя точна диагноза.Може да се изследват също така и урина и изпражненията на животното и за секунди същата програма ще постави диагнозата.И при хуманната медицина това е бъдещето.Професиите на лекаря ветеринаря и адвоката в бъдеще ще са спомен……………

  • Д-р Стефан Стефанов Така са мислили и през 19 век на тема електричество и жп транспорт……….Най-извистните капацитети предполагали че при скорост на влака от 40 км бременните жен ще абортират………..Времето ще покаже но пътя несъмнено минава през изкуствения интелект.Не се изисква много широта на мисълта за стигане на тези изводи.Въпроса не е дали а кога……..

  • Автоматично вземане на кръв- ХА-ХА- ела ми покажи как става на месодайна крава, която не е връзвана никога!!!

  • Д-р Стефан Стефанов При доене на конвейр от автоматична стистема кравата е застопорена и взимането на кръв от роботизирана машина ще е елементарно.От взимането на кръвта до поставянето на диагнозата ще минава по-малко от минута.

  • При месодайните ще е по време на хранене с концентриран фураж.Това са елементарни неща и лесно ще се преодолеят.

  • Подобни,, системи” вече има. Програмното обезпечение на роботизираните ферми или тези с афиким…. Предполага откриването на болни и разгонени крави. Доста точно откриват мастит и кетоза.

  • Аз предполагам , че е по-вероятно евтино мляко и месо да се произвежда в химически фабрики, а като се спрат субсидийте за 10-20години ще изчезнат и селскостопанските животни!

 3. НАПРАВИХА ЗЪРНЕНИ БАРОНИ СЕГА СЕ ГОТВЯТ ДА НАПРАВЯТ МЛЕЧНИ БАРОНИ!

 4. В Европа този процес е минал още 60-те и 70-те години. В резултат последвало обезлюдяване на селските райони и затриване на почти всичко диво. Дори и сега там повечето гори са насаждения, а повечето зелени площи – култивирани. Тази катастрофа не може да се оправи с десетки години възстановявяне. Тези 6-7 милиона освен манджа искат устойчива природа, не само плантации. (не знаят още, но ще го искат, когато изчезне). Алтернативата – без пчели, без пеперуди, без гризачи и грабливи птици, без хищници, без диви цветя, без … мед, опрашени дръвчета, изядени трупове на умрели диви животни, красиви фотоси за фейсбук 🙂 … Идете в Германия, Холандия или Франция и ги питайте какво мислят за биоразнообразието.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here