Уикенд – Говедовъдни новини

0

УНГАРИЯ: Къде са младите фермери. Последните проучвания показват, че младите фермери на възраст под 40 години са 15%, а фермерите над 65 години са 28-31%. И това все пак си е нещо в сравнение с положението в Европа, където младите фермери на възраст под 40 години представляват 11%, а тези над 65 години са 33%.


БЕЛАРУС: Възрастта на всеки четвърти изследовател в Беларус, който се е занимавал с научни изследвания миналата година, не надвишава 30 години. Науката през последните години става все по-практична. Учените работят по конкретни цели, пред които е изправена страната, чиито приоритети са иновативното развитие, интеграцията с производството, създаването на икономика, конкурентоспособна в световен мащаб.


КИТАЙ: В Пекин на 7 ноември, по време на среща на ръководителите на правителствата на двете страни – Китай и Русия, е подписан протокол за влизане в процедура за внос от Русия за Китай  на млечни и птичи продукти.
Търговията с млечни продукти ще включва доставки на краве, кози и овче мляко, както и продукти от тях, включително кондензирано мляко, сметана, кисело мляко, кефир, суроватка, масло, сирене и извара. Млечните продукти ще се доставят при условие, че функционират системи, които гарантират, че суровото мляко се произвежда от здрави животни и, че млечните продукти могат да бъдат проследени.


ФИНЛАНДИЯ: Aрла Финландия обяви намерението си да бъде първата в света, която ще въведе блокова технология в процеса на производство и продажба на мляко и млечни продукти, за да осигури максимална проследяемост “от полето до масата”. Според изявлението, иновацията ще позволи на потребителите да контролират качеството на продукта на всички етапи от производството му. “Клиентите искат производството на продуктите, които консумират, да бъде възможно най-отговорно и прозрачно. И целта на Aрла е да направи всичко възможно, за да гарантира това “, каза Санна Хейколф,  мениджър на компанията.


РУМЪНИЯ: Глоби за фермерите собственици, които са наели овчари без правна форма на работа. Глобите са доста солени, около 10 000 лева за всеки нередовен овчар.


 

БЕЛГИЯ: Белгийските млекопроизводители трябва да регистрират употребата на антибиотици на ниво компания от 1 октомври. За прасета и ферми за телета това изискване съществува от известно време. В Белгия, така нареченият договор за антибиотици е сключен през 2016 г.
Правителството има програма за използването на антибиотици в животновъдството. През 2020 г. те трябва да бъдат наполовина намалени в сравнение с 2011 г. От целта за намаляване на 50% са достигнати 26%, остават 24%.  Факт е, че млекопроизводството сега започва, и целта вероятно ще бъде постигната.


ХОЛАНДИЯ: През 2018 г. са връчени 176 предупреждения и 13 глоби на земеделски стопани, предлагащи крава за клане в напреднала бременност. Земеделските стопани често правят такива грешки. Случайно или не, те си плащат затова. През 2016 и 2017, са издадени съответно 227 и 194 предупреждения и глоби. Животновъдите получават предупреждение, когато предлагат крава за клане, която е бременна, ако това се случи отново, той ще бъде глобен с 1500 евро. По този въпрос ще бъде приет Закон за забрана на клане на  бременни крави.


 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here