Цената на една чаша мляко

0
Гигантски купчини черен тор извисяващ се върху нивите, миришещи отпадни води от хиляди крави, разляти  върху земята – това е цената на една чаша мляко в Китай днес.

Мащабните млечни ферми процъфтяваха в азиатския гигант, като близо 1,4 милиарда потребители преодоляха вековното насаждано им нежелание да „прегърнат” бялата течност. Икономически бум и подкрепата на правителството, което наля в млечната промишленост  близо $ 40 милиарда на година, измести производството от дребните производители към масивни мегаферми с до 10 000 броя животни.

“Миризмата на оборския тор  през лятото е отвратителна,” каза Рен Хианг,  
сочейки към поток от зелена вода, която излиза от района на една гигантска ферма . “Можете да видите как торта и отпадните води излизат направо от фермата, вътре има множество инжекции и други отпадъчни консумативи използвани при работата с животните. Млечната промишленост в Китай бележи годишен ръст от 12% всяка година от 2000 насам и това е в резултат на растящото богатство и желание за по-голямо дълголетие. Управляващата Комунистическа партия пое изпълнението на “мечтата” китайските деца да се наслаждават  ежедневна 0,5 кг млечни продукти.

Но през 2008 г. тази мечта бе опетнена след използването на химикала меламин, от което починаха и шест деца, а повече от 300 000 другите бяха засегнати. За тази криза бяха  обвинени  дребните селскостопански производители, използващи химикала за да се увеличи съдържанието на протеин в млякото им,  за да отговаря на търсенето.

Китайското правителство реагира, като реши да  създаде мащабни производствени единици за мляко.

До 2014 г. Китай може да се похвали с 56 ферми с по 10 000 крави или повече. Тези ферми обаче създават  поредица от проблеми за замърсяването на няколко провинции в Китай. Прогнозите казват, че само 3 500 крави могат да произвеждат 100 000 тона тор, течности и отпадъци за година. Китайски ферми са задължени  да  обработват  торта, но регламента често се пренебрегва. Това се дължи на малкия опит който китайската наука и фермерите са имали по отношение на крупното млечно говедовъдство.

Сега китайското правителство търси варианти за престрокториране на фермите до 350 бр. крави. Вероятно това ще е и новото предизвикателство към китайските фермери.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here