Защо са пълни складовете със сирене

0

Ако си мисли някой, че ние ще отговорим на този въпрос, просто се лъже. Има си организации, хора на заплата, гражданско общество, които трябва да направят това. Скоро публикувахме статията

Цена на млякото у нас. Въпроси

където акцентирахме върху този въпрос.

“В същото време магазините пълни, складовете пълни и хладилниците по къщите също. Въпрос на който трябва да бъде даден отговор, от анализаторите. При тази ситуация е съвсем нормално и цените на суровото мляко да са ниски. Нали се казва, че пазара определя цената“.

Само преди няколко дни, по телевизията чухме, представител на Асоциацията на млекопреработвателите, който за пореден път издигна призива за бойкот на „млечните“ продукти, имащи в състава си растителни мазнини. Вероятно грешим с името, но него го сменят всяка година. Може пък и да не грешим – когато на етикета пише млечен продукт, а вътре има растителни мазнини.
В изказването си уважавания от нас г-н Грънчаров сподели, че има много мандри, на които в складовете има над 100 т продукция. Дори в неговия склад има над 100 т едногодишно сирене. Той акцентира, че това се дължи на големите количества използвани растителни мазнини и дори изказа мнение /не за първи път/, че използването им трябва да се забрани въобще.
Скоро и президента Путин имаше подобно изказване.

Според официалната статистика, от началото на годината в страната са произведени само 8753 тона сирене от краве мляко, с добавка на растителни мазнини. Или се пада по 1.2 кг на глава от населението, за първите девет месеца на годината. В тези количества влиза и износа, какъвто вероятно има.

Относно консумацията на този продукт, нашите наблюдения, са че тя намалява. Хората, се осъзнаха и проумяха, че е по-добре да дадеш някой лев отгоре, но да се храниш по здравословно. Наши проверки в магазините показват, че на много места няма имитиращи продукти, а на други има само от една марка. Това важи най-вече за София.
Влязлата в сила Наредба за контрола на производството и продажбата на такъв продукт, също изиграва роля. Освен това, предприятията са няколко десетки и се контролират лесно.

Определено смятаме, че купчините сирене не се дължат на имитиращите продукти.

Ако влезем в дълбочина в изказването на млекопреработвателя се стига до извода, че в предлаганото на пазара нормално сирене има вложени растителни мазнини.
До колкото знаем, всяка буца сирене, която излиза от мандрата на г-н Грънчаров е жигосана с неговото лого, за да няма съмнения в измами. Правилно човека се бори за спазване на правилата, само тази жигостваща машина струва няколко хиляди лева. Да, ама нали имаме контролен орган.

Всъщност, каква е ситуацията на млечния „фронт“. Преди няколко дни министър Порожанов каза, че имаме ръст на производството на мляко, млечни продукти и месо  между 10 и 20%.
Това е абсолютно вярно, така е. Макар, че в абсолютни цифри по отношение на консумацията, сме си за оплакване. За първите девет месеца са преработени 493 хил. т краве мляко – /колко е наше, колко внос – няма информация, но вносното мляко определено е малък процент и ще го включим в цифрите/. Това „сборно“ мляко е осигурило  70-80 кг мляко на глава, или на месец по 9 кг, или 1 кг сирене, 2 кофички кисело мляко и един литър мляко.
По същия начин, ако „завъртим“ публикуваните цифри спрямо произведеното сирене, се получава по-малко от един кг на месец на човек.
Министърът също спомена, че е увеличен и износа. И тук вече става интересно – въпреки тази малка консумация на база производство, „рапортуваме“ с пълни магазини, складове и износ. Някой ще каже – магазините пълни с вносни сирена. Така е, но статистиката показва, че техния дял е някъде до двадесете процента.
Тук е другия голям въпрос.
Ако се продължава с производството на лошокачествено сирене – било на вкус или със съдържание на примеси, просто ще забравим за Българското саламурено сирене. Младите не са в страната. Повечето от тях дори не са чували това име.  Ако го вкусят и останат разочаровани повече няма да повторят. Наши съграждани, които работят в чужбина ни казват, че веднъж сиренето е добро, следващата партида – не, и само носталгията ги кара да поддържат кутията със сирене в хладилника.

Как стоят нещата по млекопреработката.
След пика през май, когато в предприятията са влезли над 63 хил. тона  краве сурово мляко, тенденцията е надолу с 3-4 хил. т мляко месечно. През месец септември са влезли в мандрите 50 хил. тона краве мляко. Вероятно, хода надолу ще продължава, защото след периода на задържането, се ликвидираха голям брой крави. Производството на овче, биволско и козе мляко е 34 хил. т, което си е направо „рекорд“ -с  2 хил. тона повече от миналата година за същия период.

И накрая, се връщаме към тези складове, които са пълни със сирене. Ясно е, че това ще се отрази най-напред на коректните млекопреработватели. Както се чу, следва период на нокдаун /то 100 т сирене в склада от една година си е направо и нокаут/ и след това фалит. Все пак, производителите си знаят, за какво става дума.

В никакъв случай причината не са „синтетичните млечни продукти“ – както казахме, предприятията са малко на брой, намаля купуването на този продукт, контролния орган ги следи – скоро хванаха едно некоректно предприятие. Причината е другаде и някой трябва да я каже.
Сценария: вероятно възела ще го разплетат самите млекопреработватели, защото те са заинтересувани най много. Става дума за големи капиталовложения в мандрите. БАБХ също трябва да даде отговор, какво става на пазара. Обществените организации също трябва да разберат какво става.

Има още две групи, които са винаги под „ножа“. Става дума за говедовъдите от млечен сектор. Съвсем нормално е, щом на пазара има от тяхната продукция бол, и цената на млякото да е ниска. Те също са на ръба на оцеляването. Чакат да получат раздаваните „милиони“ и да преценят през април дали да подписват заявленията или да пускат кепенците.
Другите потърпевши са потребителите. Ясно е, че си хапват това, което не искат, но идва ден, когато ще подминават родните етикети със знамето, и ще купуват от европейските стоки. Все пак, колкото и да си говорим за двоен стандарт, за лошо качество, за некоректни етикети, досега няма „хванат“ млечен продукт от Европа с такива нарушения. Доколкото си спомняме имаше едно уиски, при което нещо не беше в ред.

 

Зад кулисите: в крайна сметка,  нито от предаването, нито от нашия анализ, нито от изказванията, можа да се разбере, защо не си хапваме сирене и то си отлежава в складовете, като ракията – така показват цифрите и логиката.
Ясно е едно. Причината не е при имитиращите продукти.
Трябва да се търси другаде.
Извиняваме се на нашите читатели, че не можахме да дадем отговор на заглавието, но той трябва да дойде веднага.
В противен случай патова позиция за цялата промишленост МЛЯКО.

Govedovad.com

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here