Стартирате ферма? Необходими практически знания

3

Независимо от това, че всеки ден слушаме, как се затваряли говедовъдни ферми и водели животните до кланницата, винаги има нови любители на екстремни преживявания /говедовъдството/, които  започват да отглеждат крави. За да започнеш да се занимаваш с това, трябва все пак да имаш някакви знания и практически опит. Някъде, там в Европа, това се решава лесно. Бащата фермер, изпраща сина си /бъдещ фермер/ да поработи няколко месеца в добра ферма. След като дойде време сина да се прибере в къщи, добрия фермер, при който е работел, му дава един запечатан плик, който да занесе на баща си. В плика пише, какво знае момчето, и какво трябва да научи.
Понеже това не се практикува у нас, ние ви препоръчваме да прочетете статията на
Павлин Антонов – от учебника” Линбул” –
Стартирате ферма? Необходими практически знания”.
Прочитайки статията и следващите такива , не е необходимо да ходите на стаж в друга ферма. 


 Навярно всеки от вас се сблъсквал с омагьосания кръг „всички търсят хора с опит, а опит никой не предлага“. В говедовъдството има много неща, които няма как да научите с четене или гледане на снимки/клипчета в интернет. Голяма част от нещата, които изброявам по-долу, се учат и практикуват в специализираните учебни заведения (техникуми и институти), тази статия е по-скоро за „останалите“ бъдещи фермери.

Преди да започнете да купувате и отглеждате говеда, не е зле да придобиете поне начални практически знания и умения, вместо да превръщате фермата си в тестов полигон за „новобранци“. Естествено, няма как в една сутрин да „осъмнете“ с всички знания и умения, които фермерите натрупват с дългогодишен опит, но пък поне минимални познания ще ви спестят доста неприятни изживявания.

Говедата, както и всички други добитъци, не могат да ви говорят с думи. Те „показват“ визуално какво им е (болни ли са), дали получават храна (и вода) в достатъчно количество и качество, какво е теглото им, дали продавача ги е „напомпал“ с вода предната нощ, дали е време да извикате осеменителя… Ето няколко неща, които е хубаво да се научите да преценявате „на око“ възможно по-скоро:

 • приблизително тегло на телета и тегло на възрастни животни;
 • приблизителна възраст на телета и на възрастни животни;
 • охраненост – телесна кондиция. Нарича се и „оценка на телесното състояние“ (ОТС).
 • здравно състояние, симптоми на често срещани заболявания.
 • различаване на „охранено“ от „нахранено“ говедо. Това е много важна преценка при покупка на животни.
 • откриване на разгоненост.
 • откриване на „темпераментни“ (прекалено буйни) животни.
 • признаци за жажда.
 • щях да пропусна – сигурно различаване на мъжки от женски  от възможно по-голямо разстояние… Сериозно, веднъж да наречете бика „крава“ пред търговец или колега фермер например, и преценката му за вас и за парите, които да ви даде/поиска… ъъъ… ще се промени доста.

Като сме подкарали на оценки, ето и няколко други, от които зависи бизнеса ви:

 • общо състояние на пасище – с други думи „хубава ли е тревата“ на различни пасища.
 • признаци за изпасано и преизпасано пасище. „Разчитане“ на поведението на говедата по време на паша.
 • по каква трева „си падат“ говедата и коя не им е „по вкуса“.

За да стане съвсем отчайваща задачата ви, не е зле да придобиете и някои умения – най-вече водене на стадо, вкарване и изкарване от ограждения и отделяне на животни от стадото. В това отношение приемайте наученото от практиката с известна предпазливост, по-нататък ще пиша статия за основни принципи.

ЗАЩО?

Ако сте прочели всичко изредено по-горе, вероятно вече ви е „просветнало“ за важността на тези знания и умения. Още по-вероятно си мислите, че с наемането на опитен пастир ще си решите проблема… и ще сгрешите.

КАК?

На първо място – станете от компютъра и пътувайте много. Търсете кравеферми (месодайните са малко, ще трябва да се „задоволите“ и с млечни) и угоителни ферми за телета. Запознайте се с пастирите и с фермерите и прекарайте възможно повече време с тях. По възможност си намерете фермер в близост до вашата бъдеща ферма, който да ви бъде „ментор“ (а де, май се нарича „наставник“).

Павлин Антонов – от учебника ”Линбул

 

3 КОМЕНТАРИ

 1. Урок номер 1 – не стартирайте фермата в България! С парите за ферма ще си направите хотел, ще си вземете проститутки и ще живеете щастливо до края на дните ви без да работите 😉

 2. МЗХГ се е погрижило това да не се случва. Те се стремят да закриват фермите!

 3. Статията е готина,според мен най-важен е НАСТАВНИКЪТ…..да ми е жив и здрав Андро…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here