Биологичните храни не „пускат” рака до хората

0

Френски учени отбелязват, че човек, чието хранене съдържа основно биологична храна, по-рядко се разболява от рак. Резултатите от епидемиологичното проучване са публикувани наскоро в списание JAMA Internal Medicine.

Изследователите изучават начина на живот и здравето на 69 хиляди участници в продължение на пет години. Изследването на френските учени е проведено в периода 2009 г. до 2016 г. Доброволците са разделени на четири групи – в зависимост от това, колко голяма е частта от диетата им от биологични продукти. Участниците в проучването  предоставят информация за диетата и здравето си. А също попълват и въпросници. В рамките на 5 години 1340 души от общия брой на участниците в проучването са били диагностицирани с рак. И това са тези, които не са провеждали  органично хранене.

Констатациите на изследователите отново потвърждават стойността на биологичните продукти за хората. Установено е, че тези, които са се  хранели с органични храни  имат  25% по-малко шансове да се разболеят от рак – в сравнение с тези, които едва употребяват органични храни – или изобщо не. Например сред любителите на органични храни рискът от рак на гърдата в периода след менопаузата е с 34% по-нисък, а рискът от неходжкинов лимфом е с 86% по-нисък. Трябва да се отбележи, че привържениците на органичната диета, като  цяло водят здравословен начин на живот: не пушете, не страдат от затлъстяване, консумират малко алкохол.

Според изследователите, екологосъобразността и чистотата на биологичните хранителни продукти ни предпазват от настъпването на онкологията. Пестицидите и хербицидите, които се съдържат в състава на продуктите, получени и отглеждани в процеса на промишленото производство и селското стопанство, не попадат в храната. Всъщност в биологичното земеделие е забранено използването на химикали – пестициди, химически торове, стимулатори на растежа, антибиотици, хранителни добавки и други неприродни съставки.

“Ако резултатите се потвърдят, насърчаването на употребата на биологични продукти от широката общественост, може да бъде част от стратегията за превенция на рака”, каза експертът Джулия Боудри, един от авторите на изследването.
списание JAMA Internal Medicine

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here