Подготовка на фермата за зимата

0

Говедовъд, точно по нашенски, в последния момент, когато вече падна първият сняг, публикува нов материал за подготовката за посрещането на зимата. След съветите на румънските, канадските и американските фермери /поместваме тези статии след този материала/ ще ви запознаем и как датските експерти съветват своите фермери. Всъщност става дума за няколко „стъпки” които трябва да се направят, но много преди да падне първия сняг. Защото замръзналите кофи за вода, купчините сняг, хлъзгавия лед и ниските температури ще затруднят много ежедневната работа във фермата.
Ако, вече са направени някои от препоръките, ще се почувствате по-спокойни, че сте готови да поемете всички предизвикателства на зимата.

Осигурете сухи легла за животните – Уверете се, че разполагате с достатъчно легла и ще има за всяко животно.За да може да се поддържа телесната температура в студено време, на животното е необходима по дебела постеля. Ако вашите животни се намокрят от леглото, на тях ще им е студено и некомфортно.За да поддържате леглата сухи, може да помислите за добавяне на слой от дървени стърготини или пясък отдолу, за да се абсорбира влагата. Независимо от абсорбирането на влагата, пак ще трябва да държите постелята суха – може да се наложи и често почистване. Смесването, талаш и слама може също да помогне, за да се поддържат сухи и чисти животните, което е особено важно за младите животни.
Съхранявайте достатъчно фураж „под ръка”.
Тъй като времето се застудява, хранителните изисквания на животните се покачват.
Диапазон от 0 до -6 градуса е най-ниската критична температура, която животните могат да понасят без допълнителни енергийни нужди, за да поддържат нормалната си телесна температура. Например, телета на възраст под три седмици могат да изпитат студен стрес под 10 градуса. При младите животни с млякото можете да ги снабдите с допълнителна енергия, като захранвате по-голямо количество заместители на млякото. Енергийни добавки трябва да имате на разположение, за да увеличите калоричните нужди през периоди на студено време. За младите животни, които са отбити , изхранването на повече зърно, сено и фуражи може да им осигури допълнителните калории, от които се нуждаят през зимата.
Подгответе подслоните и навесите – Подслоните на пасищата също трябва да се прегледат.Ако имате затворен подслон за вашите животни, уверете се, че той е добре вентилиран и в добро състояние. Отделете време да прегледате сградите и да извършите необходимите ремонти – изкривени покриви, пропукани прозорци, счупени врати и др. Това трябва да стане сега, а не по-късно в студено зимно време. Целта ви е да създадете среда, в която животните ви да бъдат чисти, сухи и удобно настанени.
Осигурете достъп до вода – ако имате нагреватели за вода, уверете се, че сте ги включили и проверете дали те работят правилно. Ако нямате специални нагреватели за вода, можете да използвате бойлери, за да предпазите водата от замръзване.
Вземете допълнителни мерки за безопасност при използване на нагревателни елементи или кофи за загряване на вода. И двата вида изискват електрически кабели, които не трябва докосват животните и метални конструкции.Не забравяйте да проверите годността на електрическите кабели които ще използвате през зимата.
Помислете и за вас, пригответе се за зимата.
Зимата може да бъде труден сезон за животни, тя може да бъде още по труден за вас.
Колкото сте по-комфортно облечен през зимата, толкова по-лесно ще ви бъде да дадете на животните си необходимите грижа, от които те се нуждаят през зимата за да останат здрави”.
Списъка включва:
• Топли зимни ботуши
• Вълнени чорапи
• Ръкавици
• Дебела шапка
•  Бельо- с дълги крачоли и ръкави
• Влагонепроницаем гащеризон
• Зимно яке
За хората няма такова нещо, като лошо зимно време, само лошо облекло. Подготвяйки се за зимата, ще бъдете готови да дадете на животните си възможно най-добрите грижи, независимо от ниските температури- така завършва инструкциите си експерта.

Свързани статии:

За говедовъдите – преди зимата, нашите указания и съвети

Как да защитим животните при студ и сняг

Хранене на кравите през зимата

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР