Голмайсторите обявиха финалистите

0

Говедовъд на годината – кой ще се престраши да го организира

Преди няколко дни бяха връчени наградите за агробизнесмен на годината – една традиционна награда на в-к Български фермер. Всяка година обаче, наградата се дава на мастити бизнесмени и още няколко от този ранг /в което няма нищо лошо/, но няма кой да се сети за “по-малките бизнесмени“,

за фермерите, които непрекъснато са в оборите, за тези, за които непрекъснато се тръби, че трябва да им се помогне, че те са „гръбнака“ на нашето животновъдство, че те ще възродят селото.
Добре звучи нали
.

Преди няколко седмици Германия връчи награда за най-добър животновъд, на фермер с 90 крави.
Англия обяви номинациите на шест фермери от кралството. Дано някой се навие да организира Награди за животновъда /в листата могат да влязат и овцевъди и козевъди/, ние, от двата сайта   
Овцевъд & Козевъд   и   Govedovad.com  сме готови да помогнем за организирането на такова събитие.

Трябва да уважаваме нашите животновъди и съответно да ги отличаваме.


Кои фермери са номинирани за животновъд на годината във Великобритания.

Том и Карън Халтън,

Във фермата се провежда целогодишно отелване на 560 крави Holstein Х Montbeliarde. Само в България не признаваме кръстосването, сякаш тези кръстоски са прокажени, а хората ги номинират за ферма на годината.

Средният добив на стадото е 10 300 литра мляко, с  3,9 % м.в , с 3,3 % протеин, с брой на соматичните клетки от 125 000. Интервалът на отелване е 373 дни.
Те започват с 350 бр. Holsteins, а интересът на Халтън към кръстосването започва преди осем години. Целта е да се отглеждат здрави крави, с добра дълголетна възраст.
Том казва: “Ние искаме здрава крава, с малка поддръжка, крава която и сама да се грижи за себе си”.
Том и Карън се възползват от близостта на фермата им до града, и преди две години,  започват директни продажби на сурово мляко от млекомати, заредени  от тяхното производство.

Джон, Маргарет и Стюарт Харви

Братя Джон и Стюарт Харви и майка им Маргарет отглеждат стадо от 335 крави, със средно добив на мляко от крава – 13 662 кг, с 3,85 %м.в и с 3,18 % протеин, при трикратно доене.  Като стадото през лятото целодневно е на пасището.
Средната дневна млечност е  36 литра.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here