Най-важният ни клиент е кравата

1

Какво сподели един от „асовете” за  доставка на оборудване за млечни ферми – Руслан Беджашев/ директор на EuroAgroTek/ по време на изложението FermaExpo Krasnodar в края на октомври.

“Когато планираме технологичната концепция на фермата, нашата цел е максимално управление и намаляване на разходите за труд. В същото време, не трябва да забравяме и комфорта на кравите, защото основният ни клиент е кравата. Това са  изискванията, които първо трябва да изпълним при строителството или реконструкцията на фермата. Колкото повече  комфорт за кравата, толкова повече мляко ще даде тя.
Всичко започва с разбиране за това, което фермерът иска.  Ако  например има стари сгради за добитък, които искат да се реконструират, това би било много по-трудно. Най-добрите показатели по отношение на добива на мляко тук няма да могат да бъдат получени, защото крайният резултат в голяма степен зависи от качеството на условията на животните. Основните компоненти за успеха в млекопроизводството са правилото на трите думи: фураж, крави, комфорт.

Качествената храна е в основата на всичко. В допълнение, генетиката на самите крави също е важна – предразполага към високи добиви. Въпреки това, ако купите крава с добра генетика и я храните с добра храна, но  третият компонент  не е изпълнен – комфортът на животното, резултатите при всички случаи ще са незадоволителни. 

Кравите са доста мързеливи животни. Колкото по-близко до тях  са жизнените фактори – вода и храна, толкова по-добре. Стадата имат собствена йерархия: има крави, които са по-високи в ранг, обикновено приближават първи местата до „масата” за хранене и поилките  и  отблъскват по-слабите животни. Факторите на неудобството също оказват влияние: например, неправилно инсталирано оборудване, което уврежда дадено животно или не достатъчно мека постелка. В резултат на това, тези крави, които са изгонени или имат неудобно легло, дават по-малко мляко, което намалява производителността на фермата. Нашата задача е да се уверим, че всички животни са колкото се може по-удобно настанен. След това може да чакаме максимален добив на мляко от тях.
Основните тенденции са осигуряване  комфорт за животните.  Температурният стрес води до факта, че животните обикновено спират да ядат, поради което намаляват добивите на мляко, метаболизма, а и възпроизводството се нарушават.
Можете да инсталирате вентилатори, които ще охлаждат кравите. Налице са водни системи, които правят водата, почти като мъгла и тя   навляза в кожата и  осигурява физическо охлаждане.
Най-ефективният начин обаче е изграждането на затворени обори с напълно изкуствен микроклимат. Те ви позволява да създавате много добри условия  и в региони с по-горещ климат.
Говорих с колега от Пакистан: той каза, че през пиковия сезон температурата  надвишава 50 градуса по Целзий и влажността достига 98%. Поливането на кравите с вода е безполезно, защото влажността вече е прекомерна. Попитах как кравите оцеляват при такива условия, и той каза, че има само един начин: те създават изкуствени въздушни потоци със скорост 5-6 м / сек – всъщност това е вятърът, който премахва излишната температура от тялото на кравата, без да я навлажнява.
Новите технологии са в процесите на доене и отглеждане на животни. По принцип ние не можем повече да работим във фермите  без електронни помощници. Те ни казват какво да правим, къде да гледаме, те могат да оценят  здравния статус на кравата. За животновъдството това е много важно, защото кравата, за разлика от човек, не може да каже, че има болка. Развитието на нови технологии позволява да се идентифицират и контролират здравословните проблеми на ранен етап и да се прехвърлят във ветеринарната служба.
Работим в областта на млекопроизводството и в същата област се опитваме да подобрим знанията и технологиите си. По мое мнение, в тази посока, още един вектор на развитие е борбата срещу топлинния стрес и осигуряването на максимални условия за комфорт на животното. Пазарът изисква максимални добиви. Това не са пет хиляди литра на крава годишно, или дори 25 на ден, въпреки, че средните стойности за индустрията са точно такива цифри. Но има ферми, които получават 35-40 литра мляко на ден от всяка крава, а останалите се опитват да бъдат равни на тях. Това е много дълъг процес – просто като щракнете с пръстите си, няма да получите тази цифра. Има огромен брой фактори “за” и “против” как може да се направи това.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here