Останалите номинирани говедовъди на Великобритания

1

В статията:
Голмайсторите обявиха финалистите
ви запознахме с първите двама говедовъди на Великобритания, които са номинирани за говедовъд на годината.
Сега ще ви запознаем с останалите четири номинации.
Отново се връщаме на акцента на предната статия – ще се намери ли някой да организира отличаване на най-добрите наши говедовъди, хората, които ежечасно са по фермите. Ние сме готови да помогнем.
Govedovad.com

Стивън и Марк Монтгомъри,

Семейството Монтгомъри, отглежда стадо от 180 крави от породата Холщайн.  Купило първите си 100 крави от съседен производител, и кравите  изминават половин миля до новия си дом на 5 септември 2008 г.

Продуктивността  на една крава годишно, средно е 10 074 кг мляко, с 3,93%м.в  и с 3,22% протеини. Соматичните клетки са 136 000 клетки  а интервалът за отелване на стадото е 375 дни.

Стивън казва: “Не търся да отглеждам големи крави, но те трябва да са здрави и балансирани.”


Ферма – Металфе Фармс, Лейбърн, Северен Йоркшир

Дейвид Меткалф

е собственост на тримата братята Дейвид, Брайън и Филип Меткалф и се управлява от тях.
Дейвид отговаря за  растениевъдството и  за финансите, Брайън ръководи дейността по превоза на транспорта,  а Филип управлява млечният сектор.

 Преди две години тримата изграждат нов обор, както и допълнителен навес за  настаняване на кравите. Това позволява на бизнеса им  да увеличи размера си, като стадото от 900 става  1 300 крави само за година и половина.

 Стадото е от породата  Холщайн при средна млечност от 9 136 кг мляко, при 3,89 % м.в и 3,19 % протеин. Стойността на соматичните клетки  е 155 000, а интервалът на отелване е 423 дни. Тези данни са обаче за 2016 г, сега картинката е съвсем друга -интервал на отелване вече е – 403 дни, средната млечност е вече  10 800 kg при 4% м.в и 3,25% протеин.
Кравите се отглеждат  целогодишно в обора и моделът на отелване е равномерно през цялата година, за да се осигури достатъчно количество мляко.

Ферма – Стоуел Фармс, Марлбъроу

Фермата включва стадо от 515 крави Холщайн, настанени в новопостроено помещение.
На територията на площадката е изградена анаеробна инсталация за преработка на обработка на част от растениевъдната продукция и торта получена от кравите.
Средната продуктивност на това стадо  до септември 2018 г. е 10 052 кг мляко, с  3,48 % м.в и с 3,05 % протеин. Броят на соматичните клетки е средно 165 000 клетки , а  интервал на отелване е 397 дни.
Собствениците казват: “Заслугата за доброто стадо не е на един човек, а на екипа, включително и нашите ветеринар и диетолог.”

Джеймс и Елинор Томлинсън

Стадото на сем. Томлинсън е от 270 крави и е с целогодишно отелване. Средната  продук-тивност от  11 042 кг мляко, при 4,37 %м.в и 3,16% протеини.
Кравите пасат  минимум 150 дни в годината, от началото на май до средата на октомври, за да отговарят на критериите за “свободен кръг” на купувача на мляко.  Томлинсън продава повече скоро заплодени юници, около 100 глави /годишно, което е с 30% повече от 2017.
Г-н Томлинсън казва: “За известно време използвахме тестирана сперма, сега обаче работим само с такава и затова имаме повече момичета и  продаваме такъв голям брой юници.
Двойката планира да инвестира в нова доилна зала и система за обработка на фуража в бъдеще.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Искам да се подпомагат според резултатите хора с малко животни но които се грижат добре животните да на са слаби като на някои които ги гледат за бройка дребните фермери само ги лъжат

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here