Топлим се с тор и мляко

0

Преди 20 години, в едно от посещенията ми в Германия, ми направиха впечатление няколко неща. В хотела, в който нощувахме се оказа, че водата след къпане минава през филтри и се вкарва веднага в бойлера. Говедовъдната  ферма, която посетихме, от топлината на прясно издоеното мляко, се отопляваше дома, в който живееха фермерите. Той си беше над краварника. В тази ферма, стопанина ни каза нещо, което ще помня винаги:
– „Моят син учи в животновъдно училище. Сега е 17 годишен и го изпратих да работи един месец във фермата на един мой колега, който не познавам, но съм чел за резултатите във фермата му. След като свърши срока на практиката му, и сина ми се прибере, ще ми донесе запечатан плик, от фермера до мен. На листа ще пише, какво може да прави и кое трябва да усъвършенства занапред.“ Попитах фермера, какво правят вечер, след като свършат работата. Той се усмихна и взе от масичката десетина листа. – “ Това са резултатите от месечните контролите, тук пише всичко за всяка крава. Сядаме един до друг с жената, и крава по крава обсъждаме ситуацията. И така до другите контроли.“
Днес вече четем, че топлина се вземе и от торта.

Двама млекопроизводители от “Гронингер” ще изпробват техника, при която топлината от мляко и оборски тор ще се използва повторно в компанията им. В допълнение към използването на остатъчна топлина, се постигат и други цели: намаляване на емисиите на амоняк от (охладен) оборския тор, по-добър климат на изчакване и повишаване на качеството на оборския тор. За този иновативен пилотен проект провинцията ще помогне с 50 000 евро.

Използването на топлината от млякото, в комбинация с извличането на топлина от оборския тор, е новост. Чрез комбинирането на двата компонента, се осъществява взаимно  допълване.  Млечната топлинна енергия е твърде ниска, за да може средният млекопроизводител да осигури самостоятелно захранваща се инсталация в частния дом. Особено в по-студените зимни месеци. През тези зимни месеци обаче, оборският тор е достъпен до голяма степен, и добър източник за извличане на топлина от там. Този опит ще бъде направен, както казах в две ферми с различна технология, за да се разбере при коя ефекта е по-добър. Едновременно с това ще се направят и изводи за въздействието на това топлоотнемане върху отделеното количеството амоняк и емисиите  на метан от охладения тор. Очакването е, че качеството на торенето ще се подобри и че емисиите ще намалеят.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here