Уикенд – Говедовъдни новини

0

ЮЖНА АФРИКА: Компания от Южна Африка  продава EntoMilk – специално мляко, което се произвежда от специални насекоми. Това е нов супер продукт.
Според фирмата, едно от най-важните предимства на EntoMilk е, че има високо съдържание на протеини и е богато на минерали като желязо, цинк и калций.
Това не е първото мляко от насекоми
EntoMilk навлезе на пазара две години след дебюта на така нареченото “хлебарско мляко”, мляко, направено от хлебарки Diploptera punctata.
Този особен вид хлебарки обикновено се среща в Тихия океан, на Хавайските острови. Това е  единствената известен хлебарка, който ражда децата си, а не чрез яйца.
Млякото им е кристал от протеини, мазнини и захари, които са важни за растежа на нови хлебарки.
Изследване, проведено от индийски учени през 2016 г., показва, че млякото от хлебарка съдържа три пъти повече енергия, отколкото еквивалентното тегло на краве мляко.
Учените не очакваха, че в близко бъдеще в супермаркетите ще се появи мляко от хлебарка.
В допълнение към непривлекателното им име, не е ясно дали е безопасно да се използва за хора.


ЕСТОНИЯ: цената на млякото в Естония намалява седми пореден месец. В сравнение със същия месец на миналата година, те са намалели с почти 8%.  Средната изкупна цена на млякото възлиза на 301.76 евро на тон или малко повече от 30 цента на     литър.
Обемът на изкупеното мляко през юли е 65 900 тона/ значително повече от това, което произвеждаме в България/ което е с 3% повече в сравнение със същия месец на миналата година.
Големите вериги за търговия на дребно през последните месеци, запазват цената на най-евтиното мляко на 49 цента за литър.


АВСТРИЯ: селското стопанство произвежда достатъчно говеждо, телешко, свинско, мляко и сирене, за да задоволи местните потребности на хората от тези продукти.
През 2017 г., нивото на осигуряване на австрийското население с риба е само 6 %, от птиче месо – 71 %, яйца – 87 %, а производството на петрол в Австрия покрива само 73% от нуждите на страната.
Междувременно в Австрия има “излишък” от производството в животновъдство-то. Миналата година, е произведено  42% повече говеждо месо, 16% над нуждите е производството на сиренето, 2% от свинско месо, а  добитото прясно и кисело мляко с 64% по-високи от нуждите на страната.
Потреблението на месо в Австрия през 2017 г. се е понижило с 2,2% в сравнение с миналата година. Средната консумация на месо и месни продукти на глава от населението в Австрия през 2017 г. е била 94,8 кг.. мляко – 84,8 литра, сирене – 22.3 кг, масло – 5.4 кг и по 239 яйца на  човек.


  • ЕГИПЕТ: в гробницата на Фтаме, е намерено сирене от овче и козе мляко. Оригиналната консистенция на намереното сирене  е сравнима с днешната, но вкусът е много кисел. Това са остатъци от сирене отпреди 7000 г. При определянето на парчето сирене в гробницата са открити и бактериите Brucella melitensis. Тези бактерии са отговорни за бруцелозата, която атакува едрия рогат добитък, овце и кози. След откриването на тази бактерия  е получено директно доказателство за наличието на това заболяване в древността.

  • ПОЛША: средният поляк е  изпили 223 литра мляко през 2017 г. В сравнение с 2016 г. средната консумация на бялото злато се е увелиичла само с един литър. Все пак, като се вземат предвид данните от 2005 г., интересът към млякото сред потребителите се е увеличил  с 50 литра.
    Увеличението на потреблението е в резултат от увеличаването на вътрешното производство и покупателна възможност свързани с увеличението на заплатите на поляците.
    През 2018 г.  потреблението на мляко ще достигне приблизително 226 литра на човек . 


 В Словакия и други бивши соцдържави местните агенции за контрол върху качеството на потребителските стоки посочиха не само по-евтините заместители и по-ниските проценти на основните компоненти, но и публично назоваха компаниите, които си позволяват да обиждат по този начин източноевропейците, доверили се на продуктите им.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here