Без рога-така гласуваха в Швейцария

2

В Швейцария се проведе гласуване „за“ или против рогата на кравите. Всъщност става дума за инициативата на еколога  Армин Капала. Той успява да събере над 100 000 гласа, за да се проведе това допитване. Неговата идея бе, на всяко животно, което е с рога, да му се дават по 190 франка – за говедата и 38 франка за козите.

Искането беше много симпатично за мнозина, но мнозинството не мислеше така. Избирателите отхвърлиха инициативата за рогата в неделя с 54.7 гласа “против”. Собствениците на домашни любимци, които държат крави или кози с рога, няма да получават допълнителни субсидии.

Около 187 300 гласоподаватели казаха НЕ на рогата, – 159 200 пуснаха ДА в урна.
Най-инициативни за „рогата“ бяха  градските кантони. В Женева инициативата достигна 59,9% ДА, в Базел  до 56,8%. Имаше и мнозинства в Гларус, Шафхаузен, Тичино и в някои селски райони.

Но там, където всъщност се отглеждат кравите, населението каза “НЕ” на инициативата.
Във Фрайбург делът на казалите НЕ е 66,2%, Гласувалите бяха малко под 48 процента, което е средният резултат.
Всъщност
резултатът не е изненада. След като инициативата започна добре, тя изгуби подкрепа по време на кампанията за гласуване. Въпреки, че увеличението на бюджета щеше да е само от 20 милиона франка. Федералното правителство субсидира швейцарското земеделие с почти 3,5 милиарда франка годишно. Приемането на инициативата за рогат добитък не би довело до сериозни размествания.

Положението на собствениците, на домашни любимци, нямаше да се промени съществено. В текста на инициативата не са посочени никакви суми. Инициаторите обаче предложиха да има 190 франка годишно, за всяка крава с рога и 38 франка за коза. Това би увеличило отпусканата помощ с 1000 франка на млечната крава за жизнения и цикъл /средно/.
По мнението на инициаторите, гласуването против рогата е вредно за животните. Те твърдят, че обезроговяването причинява голяма вреда на кравите и козите. Процедурата се извършва на възраст от две до шест седмици. Животните получават обезболяващи и успокоителни, преди да им изгорят рога. Според инициаторите, много крави и кози страдат от продължителна болка след това.

“Природата е създала кравите с рога. Човекът няма право да обезобразява животните. Противниците на инициативата сега ще трябва да обяснят на света, защо те дехуманизират националното животно на Швейцария” – каза Капаул след установяването на поражението му.

Земеделският министър Йохан Шнайдер – е на другия полюс, при животните с рога, има увеличен риск от нараняване. Според него, няма научни доказателства, че животните страдат от обезроговяването. Освен това, държавата не е длъжна да диктува на земеделските производители как трябва да пазят своите животни, и този  въпрос  не е залегнат в конституцията.
Рогоносците да са спокойни. Махаме рогата.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Всъщност гласували са да не се изплащат допълнителни субсидии за крави с рога!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here