Големите – кои са те

4

След  статията

Големите и малките

логично следва въпроса –  „Големите”

Кои са те?

Нека най-напред започнем с коментарите от социалните мрежи. Които ще публикуваме без цензура и редакторска намеса, за да не се измени смисалът им.
Обикновено, тези хора се оплюват и се наричат с най-обидни думи. Дори от хора, които не ги познават:

ЗАБЕЛЕЖЕТЕ  ХОРА. НЕ УБИВАТ ЖИВОТНИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ  ЖИВОТНОВЪДИ с 1000, 2000 офце или 500 и 1500 говеда. Убиват от 15 до 50 живтни. За да покажат на ЕВРОПА уж че си гледат работата за да вземат МИЛИОНИТЕ И ДА СИ ГИ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПАК ПОМЕЖД СИ.
Докато “съветници” са олигарсите, животновъдството ще бъде мачкано.

Има и още куп изказвания, в които виновни за всичко в животновъдството са олигарсите. Има и изказвания на другия полюс:

Зоров, освен 2500 крави има и 1800 овце във врачанския Балкан, до мандрата в Пършевица. Правите се на ербап овчари, ама само лаете. Гола вода сте. Идете да му видите мандрата и овчарниците. За кравефермата в ломския район да не говорим. Може да лае, ама качествено и има защо. Дай боже у нас да има повече такива ферми. В този бизнес е така, който го може-го може. Не си чешете само езиците, ами запънете яко ду–то и бачкайте. Не давайте акъл, има кой да го прави.

Според статистиката, най-големите ферми, се броят на пръстите на едната ръка. Става дума за ферми, в които се отглеждат над 1000 крави.
Това са фермите в с.Овчарово обл. Добрич на Недко Митев, с. Добри дол обл. Лом на Димитър Зоров, гр.Поповица обл. Пловдив на братя Ангелови, с.Кортен обл. Сливен на Минчо Иванов и фермата в гр.Раковски. С други думи, колкото  пръстите на едната ръка.
Как, защо, кой и всички други въпроси свързани със създаването на фермите вече нямат стойност. Фермите са факт, работят на пълни обороти, произвеждат много продукция, дават заплати, плащат си данъците и са също жестоко проверявани от контролните органи.
Например г-н Филип Малев от Сливен, собственик на ферма от 700 крави ни е казвал, че след една проверка със заснемане на животните му, млякото им пада за седмица поне със 700 кг дневно и задължително някои и друг счупен крак или изместени стави.

Всъщност животновъдите трябва да свикват с олигарсите, както те наричат собствениците на големите ферми. Няма начин, има ги навсякъде. Доста статии сме публикували за Русия, където повечето ферми са мега. Големи  ферми има вече в Гърция, Чехия, Полша. Процеси на окрупняване вървят в момента в западните провинции на Германия и Дания. Така че, трябва да се търси баланса за съвместна работа с т.н „олигарси”.
Ако погледнем нещата, които се случват и дразнят по някой път малките от другата страна, ще видим, че съществуването на такива хора, носи полза за сектора. Те имат лоби, както в управлението така и в партиите и Народното събрание. Благодарение на тях се прокараха и работят доста мерки. Замразената мярка за хуманно отношение проработи именно под  лобирането на големите. Дори в първоначалния вид бяха изтървани животните, които се отглеждат целогодишно свободно боксово. Но „големите” оправиха нещата. По същия начин стой и въпроса за схемите за животни под селекция, помощите за говедовъдите, преди няколко години относно ниските цени на млякото,  акциза за горивата и още куп влезли в сила Наредби. При сегашните условия, просто без такива хора не е мислимо да се постигне нещо повече от нормалното.

Веднага следва и въпроса, защо ги наричаме Големи.
Свидетели сме на развитието на фермата на Минчо Иванов от с. Кортен още от 90 г на миналия век. Човека 24 часа от денонощието е във фермата. Там непрекъснато е и баща му. Сина също е пряко ангажиран с производството, а от няколко години и дъщеря му е неизменно във фермата.
Преди известно време бяхме заедно на среща с гръцките колеги в Комотини. Минчо, след всяко доене се обаждаше до хората във фермата си, и ги питаше за млякото.
– „Стигнах 36 кг мляко за деня от крава. Сега ще отсъствам два дни и ще падне”.
Това разбира се, не се случи. След известно време, бяхме  на изложението в Нови Сад. Точно тогава приготвяха силажа. Човека три дни контролираше процесите от разстояние, дори не можа да усети вкуса на жълтата ракия и плескавицата. Това е ежедневието на олигарха Минчо Иванов.

Разбира се, за всеки от тези Големи, всичко е различно, но в крайна сметка, всеки от тях има ферма поддържана в отличен вид и да дои  много мляко – тези ферми са със средна млечност от 10 000 кг мляко за година от крава. Отделя се голямо внимание за селекцията, използва се най-добрата генетика, работи се със сексирана сперма, обработена по специална технология, ползват се консултанти, внасят се разплодни животни  и куп още неща.
За да имаш такава продуктивност е необходим отличен ветеринарен екип и добри изпълнителски кадри, а у нас с “лопата да ги риниш”. Трябва търговски нюх, предприемачество, изключителни организационни умения и много други качества.

Посетихме фермата на братя Ангелови в с. Поповица обл. Пловдив. Очаквахме, че при наличието на толкова много крави, ще видим планини от тор и безпорядък. Нищо подобно, точно обратното, всичко подредено, нагласено и работещо.

Посетили сме и фермата на Димитър Зоров, наистина, както казва горе цитирания читател, идеална чистота, организация, съвременна доила инсталация, измерване веднага на някои от показателите на издоеното мляко.

В такива ферми и разходите са големи и могат да се покрият само с висока средна млечност, която в никакъв случай не трябва да бъде под 30 кг. Защото издръжката на една дойна крава, която включва разходите по отглеждането на телетата и сухостоините крави при всички случаи е над 20 лева. За месец, това преви – 30 х 0.75 ст прави 22.50 лева.
Изводите оставяме за Вас.

Последният въпрос е, защо много от фермерите си мислят, че “Големите” искат да ги фалират. Те си имат стада, имат мандри, имат и магазини. Какво ще спечелят като фалират малките.
Абсолютно нищо.
Единствено остава въпросът за субсидиите. Няма да коментираме този въпрос, защото всеки ще защитава неговата си позиция.
Решете го помежду си.

Този материал не е платен, никой от т.н. “Големи” не знае, че пишем за тях.
Опитахме се да предадем нещата, каквито са на терена.
Вече казахме, трябва да свикваме с Големите, трябва да се върви в една посока. Техният брой ще става все по-голям, не го казваме ние, а анализите.

На „ опашката” да прехвърлят 1000 крави са наредени фермите в с.Камен, с. Поликрайще, с. Страхилово – Велико Търново, с. Ситово – Силистра, с. Красен -Добрич, Хисаря, гр.Баня, с. Цалапица и още няколко месодайни ферми.

Използвайте ги в името на печелившото фермерство.

Следва продължение

Govedovad.com

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Незнам как стават големи ферми ние сме почнали от една крава както стана демокрацията едвам сега сме с 42 крави и неможем да мръднем още ринем лаина на рака с количката

  2. Специално за големите не всичко което публикувате е вярно.Тяхната политика е постепенно фалираме на малките и средни ферми и съсредоточаване не паричния поток в техните каси.А за проверките в техните ферми се носят легенди.При тази ситуация как да вярват хората на вашата защита на олигарсите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here