Намериха си майстора

0

Бразилия е разработила опаковка, която променя цвета си, в зависимост от свежестта на продуктите.

Учените от Федералния университет в Рио де Жанейро (Бразилия) разработиха и пуснаха иновативна биоразградима пластмасова опаковка, със специални свойства – променя цвета си, в зависимост от свежестта на опаковани в нея продукти.

През 2017 г. този проект получи наградата на местен  конкурс. Сега екипът на разработката търси инвеститори, за да пуснат продукта на пазара и да започне масово производство. За целта те стартираха кампания за набиране на средства.
Създаването на опаковка, който променя цвета се в зависимост от срока на годност на продуктите, е ефективен начин за категоризиране на качеството на храната, която ще консумираме. С нейна помощ ще можем да даваме предимство на стоки, които се влошават по-бързо, както и навременна идентификация на продукти с изтекъл срок на годност, които все още могат да бъдат безопасно използвани.

“Нашата опаковка е екологична, тъй като не се използват химически добавки при нейното производство. Освен това, не изисква много време за разлагане. Ако обикновената пластмаса може да се разпадне на 500 години, тогава в този случай говорим за максимум шест месеца.
Според ООН 30% от годишната продукция в света (около 1,3 милиарда тона) в крайна сметка се превръща в боклук“  – казва един от изобретателите, биофизик студент.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here