Всеки шести галон мляко се губи в световен мащаб

2

1 галон = 3.8 литра

Обществото може би не знае, но животновъдите знаят колко много труд и време е необходим за да имаме дори един литър мляко в кутията. Оказва се, че всеки шести галон произведено мляко се губи и не се консумира според оценката, направена от университета в Единбург в Шотландия .

Почти половината от тази загуба идва преди млякото дори да достигне до магазините за търговия на дребно, показва проучването. Това се дължи на факта, че в развиващите се страни земеделските стопани и преработвателите срещат трудности при съхраняването и транспортирането на млякото от малки ферми до преработвателните предприятия.

В Съединените щати загубите биха могли да бъдат още по-големи, при почти една трета от млечните храни, според службата за икономически изследвания на USDA. Тези загуби идват на нивото на продажбите на дребно и от потребителите, тъй като млякото се изхвърля, защото не се консумира преди датите на изтичане крайния срок за консумация. Много от това мляко седи в задната част на хладилниците на потребителите.

“За да постигнем по-ефективна система и да намалим въздействието върху околната среда от производството на храни, трябва да обмислим начини за намаляване на всички тези загуби”, казва Петър Александър, професор в новосъздадената Глобална академия на земеделието и продоволствената сигурност.

Един от най-важните начини за намаляване на развалянето на мляко е да се поддържат температури в хладилници под 5° С. Това само би могло да спести почти 13 милиона галона мляко от изхвърляне  само в Обединеното кралство.

Трябва да се отбележи, че някои от “отпадъците”, включени в изчисленията на Александър, са млечните продукти, използвани в храните за животни.  Европейския съюз е купил  380,000  тона мляко на прах през последните четири години за да регулира цените на млякото.

ЕС продава ежемесечно ограничени количества мляко на прах, за да предотврати срив на цените, като голяма част от него се използва в храните за животни.

в-к “Гардиън

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here