Цената на млякото с много неизвестни

2

Получихме няколко обаждания от говедовъди – млечен сектор, че вече има сондажи за евентуално падане на изкупната цена на суровото мляко /район Добрич/. В тази връзка направихме анализ на цените на млякото към края на месец октомври.

По данни на млечната обсерватория за този месец, средната цена за кг сурово мляко в Европа е 0.357 евро или 70 стотинки.
Интересно е в последния бюлетин на САРА откъде е взета тази цена от 61.5 стотинки за Европа.
В Европа, макар и бавно, цените вървят нагоре, още от месец май и досега има ръст от 7.1 стотинка. У нас ръста е само 2 стотинки. Това са официални данни на Обсерваторията.
В сравнение със септември има увеличение на цената в 21 държави, минимални намаления в Румъния и Словакия, в останалите са се запазили. У нас увеличението на цената за един месец е 0.02 цента или 0.039 ст.
Най-висока е изкупната цена в Кипър, Малта и Гърция. Традиционно висока за Франция, Белгия, Дания, Германия. Интересното е, че “опашкарите“  през последните години по този показател – Латвия и Естония са ни изпреварили вече с няколко стотинки.
Най ниски са цените за Унгария – 28.76 цента и Румъния – 28.62 цента. Имайки в предвид, че в Румъния се получава бонус от 20 евро за 1 тон предадено с документ мляко, това означава, че  там цената е 30.62 цента, което си е повече от нашите 29.75 цента. При положение, че себестойността на млякото ни е по-ниска от това, което се получава, не е болка за умирачка. Лошото е ако е обратното. Въпроса за себестойността сме повдигали нееднократно, но все още сме на стартова позиция.

До края на октомври в България е преработено 576 332 т мляко от крави, биволи, овце и кози. Само кравето мляко е 540 857 т. Въпросът е колко е произведено от нас и колко е внесено.
Това не може да се разбере от справката на Агростатистика.
Останалите три млека – овче, козе и биволско са 35 465 т , което е обидно малко и не заслужава дори да се коментира.
Дори и цената на тези млека да беше по-висока тази година, нямаше да има кой знае каква разлика при преработените количества мляко.
Това са ни възможностите.
Доенето на овцете на ръка – от това няма нищо по трудно в животновъдството. Това е повече и от робския труд при брането на памука на ръка.
По-интересно е намаляването на обработеното мляко с една четвърт за периода май-октомври, или общо с 16 307 т, което си е направо за биене на  камбаните.  Един процес, който вероятно ще продължи и занапред да върви надолу.
И веднага се сблъскваме с парадокса, въпрос който поставяме няколко пъти. Как става така, че с тези мижави 40-50 000 т мляко, които се обработват месечно, да имаме пълни магазини, пълни складове, износ и хладилниците в къщите пълни. Това  означава, че не се консумират български млечни продукти. Което не е логично, защото цената на вносните такива, все още е с двадесетина процента по-висока. Сметката е следната. През октомври са обработени  48 000 000 кг краве мляко. Да приемем, че постоянно живеещите в страната са 6 милиона, това означава, че на глава се падат по 8 кг от преработеното мляко.
С други думи, един килограм сирене и литър прясно мляко за месеца. И забележете, магазините и складовете пълни.
Ако е така, трябваше да ги има опашките от 1990 г. Разплитането на този „възел“ е много важно за производителите. В противен случай, те са обречени. Защото  една стока, която не се търси, обикновено цената ú пада и това може да се случи само за сметка на производителите на суровина.

Според нас има всички предпоставки цената на млякото да върви нагоре.
Govedovad.com

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. в сиренето просто няма мляко ,а киселото което продават е всичко друго ,но не и малко аз от години не го купувам.На пък на ветераните си купувам прясно директно от фермата и си го квася сам, защо мислите избиха овцете и козите на хората за да принудят такива идиоти , като мен да им купуваме бавно действащата отрова , НЯМА да стане . Хората затова са болни в колбасите няма месо в сиренето млеко после им залежава стоката, то писаха скоро колко хиляди тона палма сте изяли във вид на сирене така ,че няма място за чудене.!?

  2. Отговора е прост: в България се внасят много мляко и млечни продукти на дъмпингови цени. Или пък просто това което приемаме за мляко и сирене не е нито мляко, нито сирене, а сурогат с кокосово, палмово мляко и какво ли още не вътре.

ОСТАВИ КОМЕНТАР