Цената на млякото с много неизвестни

2

Получихме няколко обаждания от говедовъди – млечен сектор, че вече има сондажи за евентуално падане на изкупната цена на суровото мляко /район Добрич/. В тази връзка направихме анализ на цените на млякото към края на месец октомври.

По данни на млечната обсерватория за този месец, средната цена за кг сурово мляко в Европа е 0.357 евро или 70 стотинки.
Интересно е в последния бюлетин на САРА откъде е взета тази цена от 61.5 стотинки за Европа.
В Европа, макар и бавно, цените вървят нагоре, още от месец май и досега има ръст от 7.1 стотинка. У нас ръста е само 2 стотинки. Това са официални данни на Обсерваторията.
В сравнение със септември има увеличение на цената в 21 държави, минимални намаления в Румъния и Словакия, в останалите са се запазили. У нас увеличението на цената за един месец е 0.02 цента или 0.039 ст.
Най-висока е изкупната цена в Кипър, Малта и Гърция. Традиционно висока за Франция, Белгия, Дания, Германия. Интересното е, че “опашкарите“  през последните години по този показател – Латвия и Естония са ни изпреварили вече с няколко стотинки.
Най ниски са цените за Унгария – 28.76 цента и Румъния – 28.62 цента. Имайки в предвид, че в Румъния се получава бонус от 20 евро за 1 тон предадено с документ мляко, това означава, че  там цената е 30.62 цента, което си е повече от нашите 29.75 цента. При положение, че себестойността на млякото ни е по-ниска от това, което се получава, не е болка за умирачка. Лошото е ако е обратното. Въпроса за себестойността сме повдигали нееднократно, но все още сме на стартова позиция.

До края на октомври в България е преработено 576 332 т мляко от крави, биволи, овце и кози. Само кравето мляко е 540 857 т. Въпросът е колко е произведено от нас и колко е внесено.
Това не може да се разбере от справката на Агростатистика.
Останалите три млека – овче, козе и биволско са 35 465 т , което е обидно малко и не заслужава дори да се коментира.
Дори и цената на тези млека да беше по-висока тази година, нямаше да има кой знае каква разлика при преработените количества мляко.
Това са ни възможностите.
Доенето на овцете на ръка – от това няма нищо по трудно в животновъдството. Това е повече и от робския труд при брането на памука на ръка.
По-интересно е намаляването на обработеното мляко с една четвърт за периода май-октомври, или общо с 16 307 т, което си е направо за биене на  камбаните.  Един процес, който вероятно ще продължи и занапред да върви надолу.
И веднага се сблъскваме с парадокса, въпрос който поставяме няколко пъти. Как става така, че с тези мижави 40-50 000 т мляко, които се обработват месечно, да имаме пълни магазини, пълни складове, износ и хладилниците в къщите пълни. Това  означава, че не се консумират български млечни продукти. Което не е логично, защото цената на вносните такива, все още е с двадесетина процента по-висока. Сметката е следната. През октомври са обработени  48 000 000 кг краве мляко. Да приемем, че постоянно живеещите в страната са 6 милиона, това означава, че на глава се падат по 8 кг от преработеното мляко.
С други думи, един килограм сирене и литър прясно мляко за месеца. И забележете, магазините и складовете пълни.
Ако е така, трябваше да ги има опашките от 1990 г. Разплитането на този „възел“ е много важно за производителите. В противен случай, те са обречени. Защото  една стока, която не се търси, обикновено цената ú пада и това може да се случи само за сметка на производителите на суровина.

Според нас има всички предпоставки цената на млякото да върви нагоре.
Govedovad.com

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [230.21 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.57 MB]

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. в сиренето просто няма мляко ,а киселото което продават е всичко друго ,но не и малко аз от години не го купувам.На пък на ветераните си купувам прясно директно от фермата и си го квася сам, защо мислите избиха овцете и козите на хората за да принудят такива идиоти , като мен да им купуваме бавно действащата отрова , НЯМА да стане . Хората затова са болни в колбасите няма месо в сиренето млеко после им залежава стоката, то писаха скоро колко хиляди тона палма сте изяли във вид на сирене така ,че няма място за чудене.!?

  2. Отговора е прост: в България се внасят много мляко и млечни продукти на дъмпингови цени. Или пък просто това което приемаме за мляко и сирене не е нито мляко, нито сирене, а сурогат с кокосово, палмово мляко и какво ли още не вътре.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here