Грижи за новородените теленца

0

Женските теленца определят бъдещето развитие и продуктивност на стадото, без значение от времето и температурата. През този студен период, грижата за теленцата трябва да излезе на първо място във фермата.

 Коластрата

Коластрата е обилно богата на хранителни вещества и съдържа имуноглоболини (антитела), които са много нужни на новороденото теленце. Имунната система на теленцето в първите един – два месеца не функционира на пълни обороти. Това прави теленцата зависими от пасивния трансфер на антитела от кравата, които да ги защитават от болести до момента на пълно функциониране на имунната система.

Възможността за максимално усвояване на коластрата е до първия час след раждането и изчезва на 100% след 24 часа от раждането. Важно е, особено в студено време да дадем с бутилка  миниум 3 литра коластра и след 8 часа отново да нахраним теленцето с коластра преди да преминем на майчино мляко или млекозаместител.

Майчино мляко

За да поддържаме дневния прираст постоянен и постигнем целта от минимум 600 г. на ден, трябва минималното количество на ден да не е в никакъв случай по-малко от 15% от живото тегло на теленцето. Теленцата се нуждаят поне от 325 г. сухо вещество дневно при идеални условия за да поддържат температурата си и прираста в оптимални граници. Млекозаместителя нормално е с по-лоши хранителни качества от гледна точка протеин и енергия, което означава, че трябва да бъдем още по-внимателни.

Млекозаместител

При подготовката на млекозаместителя не забравяйте никога, че 125г. млекозаместител нужни за подготовката на 1л. готово мляко за хранене не означават 125г. млекозаместител на прах поставени в 1л вода. Млекозаместителя трябва да се съобразява винаги с поставените цели за прираст.

В студените дни, трябва да се увеличава млекозаместителя със 100 г на всеки 10 градуса под външна температура от 20градуса.  Трябва да се храни по-често и с по-високо съдържание на млекозаместителя.

Теленцата се нуждаят от повече мляко за да се преборят със студеното време. Оптималната комфортна температурна зона на теленцата под 3 месечна възраст е 15 – 20 градуса. За по-големи теленца критичната температура е 5 градуса. Всеки градус под 10 градуса на околната температура изисква 2% повече енергия. При температура на въздуха от 0 градуса трябва да осигурим 20% повече храна.

Мазнината в студено време може да се завиши с 2% – 3% за да се компенсира разхода от теленцето на допълнителна енергия да се топли. Под точката на замръзване, нуждата от енергия надвишава с 30% повече от нужната при нормални условия.

Вода

Осигурете постоянен достъп до вода. Подсигурете водата в поилките да не замръзва и при най-ниските температури.

   Условия на гледане

Условията са от най-важно значение при студено време. Почивката и условията за лежане са най-важни. Теленцето в студените дни прекарва 80% от деня в лежане, като се стреми да съхрани максимално количество енергия.

Подслоняване

Уверете се, че теленцата се чувстват супер комфортно в тяхната си среда, обилно количество слама и подслон осигуряващ сушинка и завет. Топлите грейки също могат да допринесат много за да се поддържат топлички и да не губят от телесната си температура. Ако теленцата се скупчват в ъгъла на боксчето, поставете допълнително слама или стена от бали така, че да се чувстват комфортно. Това трябва да се прави или преди да дойдат студените дни или много бързо за да не се стресират.

   Имунитет

Адекватния мениджмънт на коластрата, както вече споменахме в началото, чистите боксчета, чистото родилно, ще Ви се отплати многократно в липсите на диарии и респираторни заболявания. Не подценявайте и ваксинациите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here