Гърците го правят. Да защитим и ние нашето мляко

1

Не случайно, когато създавахме този сайт мотото ни беше – да защитим Българското мляко, защото чувствахме, че то има нужда от това. Разбира се, една птичка пролет не прави и тъпчем на същото място. Не така обаче стоят нещата в Гърция. Съвсем скоро публикувахме материала

Новини от съседите: Коледа и за гръцките овцевъди и козевъди

Голямо впечатление прави писмото на  министър-председателят изпратено до всички мандри, след среща с млекопроизводителите.:
Бях впечатлен от кооперативната мандра. Но на мен ми  направи  впечатление друго. Попитах каква е цената, която кооператива плаща на фермерите и ми казаха, че  цената е 1,072 евро за килограм овче мляко, докато другите млекопреработватели  дават 0,75. Как  казвате, че сметките не излизат, докато този кооператив реализирате голяма печалба.
Ясно е, че някои мандри действат като картел и са „изтисквали” хората  от млекопроизводството, които в сняг и пек трябва в пет сутринта да доят овцете.
Нашата воля е да не допускаме повече това. За да можем да постигнем това, ние се нуждаем от вашето сътрудничество. “

Срещнах се с един от членовете на УС на Холщайн за Гърция, който е и браншова организация на млекопроизводителите – г-н Василякас. Той ми сподели, че макар и традиционалисти и тук започва разместване на „пластовете”. Нещо повече, иска  се дори намаление на производството. Г-н Василякас ми даде и „нежното” писмо на организацията по проблема. Разбира се, накрая подчерта, че тракторите са готови.     /поместваме го със съкращения/
Михаил Михайлов – директно от Атина


С изненада и стрес в момент, когато цените на млякото в Европа са сравнително задоволителни, /за октомври средната изкупна цена за кг сурово мляко за Гърция е 40 цента/ научаваме, че мандрите предлагат да се намали производството с 10-15 %,.
Защото млякото не им е необходимо.
Производството може да бъде намалено по два начина. Или да се намали дажбата на кравите и намали продуктивността им, или да се намалят разплодните животни. И двата начина  са  болезнени и опасни за производителите. Проблемът е, че на вътрешния пазар има много малко мандри, кооперативните такива, естествени не могат да играят значителна роля на пазара и фермерите искат не искат играят по „сиртакито” на мандрите.

Днес повечето млечни компании се занимават само с цифри. Но цифрите могат да се видят от различни ъгли. Така например, от наша гледна точка, нашето гръцко мляко задоволява пазара не повече от  40% – максимално 45% . Къде е проблемът? Вносът на готови млечни продукти или  суровина (кондензирано мляко, мляко на прах и т.н.) .

 В продължение на години гръцките млечни компании се мъчат да убедят света, че млякото с дълъг живот и високо пастьоризирано  се предпочитат от потребителя (срещу всяка научни логика, която казва, че такова мляко е значително по-некачествено от прясното мляко), и по същество копаят ямата, в която сега сме в опасност да се спуснем заедно. И тогава ще дойде денят, когато ще  произвеждаме млечни продукти от чужда суровина   или внасяме готови такива.

 Ако говорим за гръцко кисело мляко, произведено от внесена суровина, това означава, че мамим гръцката общественост и  категорично се противо-поставяме на това.
Никога не сме били поканени да присъстваме на заседание на компетентната комисия. Всички институции са ангажирани, с изключение на организацията на производителите на мляко. Обърнете внимание, че киселото мляко от краве мляко  е с най-голям обем от нашия износ в сравнение с другите кисели млека.
Предстой приемане Наредба за киселото мляко. Ние искаме то да се прави само от натурално сурово мляко, произведено в Гърция, в гръцките ферми. Това го искаме защото сега ни казват, че млякото не стига за износ, в същия момент казват да намалим производството на мляко. Това води до мисълта, че трябва да се внася мляко или нещо друго. Нека всеки от нас поеме отговорностите си и нека намерим решението, преди да е станало твърде късно за нас и за нашия принос в националната икономика.

Асоциация – Холщайн за Гърция

 

1 КОМЕНТАР

  1. защо млякото от магазина не става за нищо а домашното си е домашно и хората се залъгват че ядът домашно бг мляко от магазина.И после викат моето дете го храня с купено мляко от магазина кисело а твои то по жизнено по пълно моето домашно твоето магазина.Проблема за пореден път идва от от къде от мандрите от край време

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here