Holstein Vision 2018

1

По традиция, на Никулден, в Бисмарк, провинция Саксен-Анхалт в Германия се провежда традиционното шоу, известно като Никълъс шоу. Много наши говедовъди са имали възможността да присъстват на този незабравим спектакъл. Домакините обикновено поднасят богата програма на нашите говедовъди, като посещение на няколко елитни ферми, Станцията по изкуствено осеменяване, тържествената вечеря на говедовъдите, която се провежда в самата зала. Масите са обикновено в ринга, на който следващият ден ще дефилират шампионите. До говедовъдите, в пръстена, на стърготините, на масата до фермерите са официалните лица, без значение дали е министър или директор. Те също хапват храната за фермерите – било борш или свински джоланчета. Това е вече демокрация нали.
За съжаление тази година нямаше българско участие, защото нямаше желаещи наши говедовъди да видят нещо ново, да се научат на нещо, да контактуват с немските фермери. Нещо небивало. Да ти плащат разноските и музиката и да не можеш да отделиш няколко дни. Да забравиш за Наредба 3, за акцизите, за проверките, за хуманното отношение, за мургавите братя дето по цял ден ти тровят живота, за банките и мандрите. Да се напериш и да изглеждаш на истински говедовъд, е необяснимо. А ние по нищо не им отстъпваме на тези германски говедари.
Шоуто мина и без нашето присъствие. Тази година мото бе – Холщайн Визия. Защо това име. Защото съюза Алианц е кооператив между двете провинции – Саксен Анхалт и Померания. Две провинции от бившата Източна Германия, които след обединението са имали средна млечност от крава между 5 и 6 тона за лактация, селекция подчинена на модела генотип 301, сега вече имат средна млечност над 9700 кг средно с 4% м.в и 3.4% протеин. Става дума не за хиляда крави, а за 191 000 бр крави.

Гранд шампион 2018 на шоуто Холщайн Визия 2018

Стана  BcH Bia от ферма Augustin KG и тя  донесе балтийски въздух в залата на Бисмарк. Кравата бе представена от член на семейство  Августин, чиято ферма се намира в провинция Померания, близо до морето. Вечерта, в присъствието на над 1000 посетители, при невероятна организация бяха определени първенците. Този път северняците бяха по добри и четири от петте титли тръгнаха към брега на Балтийско море.

Това е Гранд шампионката на Никалъс шоу за 2016 г 

Гранд шампион на Holstein Vision 2017

 

1 КОМЕНТАР

  1. Малка поправка : липса на желание няма но има липса на отношение при вече поканени фермери . Не може в последния ден да се откажеш и така да провалиш желанието на останалите . Но да не забравяме че още живеем в БГ 🤓🤓🤓

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here