Защо те го правят, а ние не можем

0

Преди малко повече от една година, Националния съюз на говедовъдите в България, връчи доклад на един от зам.-министрите на МЗХГ. Доклад с доста предложения за подобряване работата по отношение на селекцията, ветеринарията, административния натиск, себестойност на млякото и още поне десетина точки.
Както му е реда, доклада си е доклад.
Прочита се /някой път и внимателно/ и след това се оставя да „отлежи”. В този доклад бе засегнат и въпроса за Доброволните профилактични програми. Накратко казано. Програма, в която фермера влиза по желание, заплаща си услугата, но за сметка на това, профилактиката се води от екипи, които освен знанията имат и съвременна апаратура и лаборатории.
Става дума за заболявания, които не са предмет на ДПП. Също така, има и възможност една част от разходите да се платят от други фондове.
Ако някой си мисли, че това може да го организира, една браншова организация, просто се лъже.
В тази връзка д-р Янко Иванов, отскоро зам.-министър на земеделието, изготви и предостави на Съюза подробен доклад, какво може да се направи у нас.
Нещата хич не са розови, но при повече упоритост и разбиране и това може да се случи. В противен случай, на всеки ъгъл на фермата, ще има вързано куче, с порция телешко пред него.
Govedovad.com


Другите обаче го правят. Преди две години,чехите бяха включили в програмата си борба с маститите. Сега пък поляците, вече втора година ще продължат да се борят със заболяванията: Инфекциозният ринотрахеит по говедата (IBR). Ето какво съобщение получиха полските говедовъди.

От 1 януари 2018 г. стартира доброволна програма за борба с IBR влязла в сила на 23.09.17 г. Отнася се до въвеждането на програмата за унищожаване на Инфекциозният ринотрахеит по говедата (IBR).
IBR се характеризира с остро възпаление на горните дихателни пътища. За да се ограничи този процес Полската федерация на животновъдите и млеко-производителите, предложи изпълнението на тази програма.

Програмата започва на 01.01.2018.

Участието в програмата е доброволно и всички разходи за вземане на проби и лабораторни тестове, както и надзор на ветеринарната инспекция, ще трябва да бъдат поети от животновъдите.
Стадо, регистрирано в системата за идентификация и регистрация на животните, може да участва в програмата за борба с гореспоменатите болести .

За участие в борбата срещу IBR / IPV и BVD – MD, трябва  ветеринарният лекар да упражнява ежедневен контрол на стадото, и има задължението да докладва за обстановката на Областния  ветеринарен лекар.
За програмата за 2018 г. животновъдите можеха да представят стада до 31 декември 2017 г. През следващите години набирането ще се извърши в края на календарната година. Програмата не може да бъде стартирана, например в средата на годината. Ако обаче влезете в програма за унищожаване на стадото ви, можете по всяко време да прекратите участието си в  следващите етапи.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here