Драгол от с. Сборище

Семейството на говедовъда Драгол Маринов от с.Сборище обл. Сливен, стана известно и с двете световни титли, които взе неговата малка дъщеря Марина.

След като ви разкажем какво се случи през последната половин година с фермера, сме сигурни, че ще гласувате и той да оглави класация за най-упорит фермер. Вероятно има много от говедовъдите, които са преживяли същото. За тях само с уважение.

Драгол Маринов от малък е между кравите. През смутните години, баща му създава фермата. Всъщност, един обор, насред пасище за отглеждане на юниците. С годините този обор се превръща в кравеферма, съоръжена с всички „екстри“ за съвременното отглеждане на крави за мляко. Свободно боксово отглеждане, доилна зала, фуражораздаващо ремарке, фандром, 700 декара обработваема земя, пасища – 300 дк, дъждовална машина, боксове за телетата.
Баща му му издава щафетата преди десетина години, но всичко изброено по-горе го внедрява Драгол. Лека полека кравите стават 120, фермата е насред полето и трудна за обслужване. Тогава Драгол завършва курса за техник осеменители и ветеринарни техници. Успява да направи селекция и на гледачите.
И изведнъж, много хубаво не е  на хубаво. Доячите искат по 1000 лева заплата. Драгол помислил десет минути и им дал един час да напуснат фермата и по 20 лева да се почерпят за негово здраве.

Остава само с баща си, един общ работник и 120 крави и още 100 животни от другите категории. Влиза в доилната зала и започва да дои кравите. На помощ идва и съпругата му.След една седмица в канала, разбира, че поне 10 крави имат проблеми при доенето. Прави преглед и жесток брак. За един месец остават 90 крави, но нито една маститна, нито една капризна, като чуе шума на агрегата.
Само за един месец – край на маститите, останалите шприцове –  махнати, променя часа на доенето, сутрин от 7 часа. Все пак децата трябва да се изпратят на училище.
– С жената, за два часа сме готови. Издоили сме и почистили инсталацията. Жена ми си отива да си гледа къщата, а аз оставам да заредя миксера, да осеменя някоя крава, ако има, или да подрежа някое копито. След това диригентската палка поема баща ми, който заедно с работника се оправят с телета, със сухостойните крави и юниците.

През това време аз пък съм по институциите. Тази година – две или три проверки, забравих им вече броя. Освен това съм и под селекция и там има задължения. Слушах лекциите на Тодор Арбов миналата година в с. Кортен. Правя много от това което той ни разказа. Без страх храня телетата с цяло зърно царевица, осеменявам със сексирана сперма закупена от “Геномика” ООД – Сливен.
Станах член и на кооператива на фермерите към Геномика. Сега направихме сдружението “Войводи 2018” – четирима колеги говедовъди. Вече организацията ни е одобрена от министъра. Чакаме да ни одобрят програмата.
С фуража тази година съм добре. Имам 1000 т силаж, по 5 т от декар изкарах.
Кравите ми, са си мое производство. Не съм купувал от друго място.
Сега доя по 28 кг  мляко дневно от крава.
Разбира се, че от цената на млякото не съм доволен, но пък за сметка на това с годините  нямам забавяне на плащанията. Като изгоних доячите си мислех колко ще издържа. Стана повече от половин година.
Издържах.
Но виждам, че трябва да правя следващата стъпка и ще я направя. Мечтая за монтиране на робот. Доенето не е чак толкова трудно, въпросът е времето. Два пъти на ден 365 дни в годината. Все пак трябва да отделяме време и за децата.
Крави, крави, ама има и други важни неща в живота. Засега продължавам.
Какъв ще е следващия ден не зная.
Не ни е подредена работата за в бъдещето, така мисля.

Поздравления за Драгол. Ако има класация за упоритост  ще го предложим за номинация.

Govedovad.com

13 КОМЕНТАРИ

  1. Тези ОДОБРИТЕЛИ С КАКВО СА ЗАЕТИ, ЧЕ ФЕРМЕРИТЕ ДА ЧАКАТ ДА ИМ ОДОБРЯТ ПРОГРАМАТА

  2. Браво на цялото семейство! Един успех подтигнат с много труд.

  3. Браво Драго!Живи и здрави и само напред.Колкото до робота хубаво ще е Николай Григоров да те заведе във ферма,където можеш да видиш предварително всичко как е организирано и направено.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here