Награда за министър Порожанов и неговия екип

1

На форума “Да! На българската храна”, организиран от в. „Стандарт“. Министър Порожанов получи наградата „Защитник на българското” . Номинацията е с изключително важно послание не само към фермерите, а към целия български народ. Най.важното от всичко е, че имаме ръст на българските продукти във веригите и те са вече 63%. Други държави се мъчат да достигнат 50%. Имаме и ръст на родното производството на хранителни продукти. Друг е въпроса на участието на нашите суровини в това производство. Публикуваме съобщението на пресцентъра на МЗХ без съкращения.

Земеделският сектор го очаква добро бъдеще, той е все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума “Да! На българската храна”, организиран от в. „Стандарт“. Той обаче предупреди, че следващите години няма да бъдат  лесни за сектора, особено в контекста на променящата се Обща селскостопанска политика на ЕС.

Според министър Порожанов много хора се насочват към сектора и искат да се занимават със земеделие и производство на хранителни продукти, но не всички са подготвени за това. “Най-лесно е да засадим розите, а после да викаме къде е държавата да ни изкупи продукцията”, даде пример Порожанов. Той заяви още, че очаква до края на 2019 г. да са ясни основните положения в Общата селскостопанска политика на ЕС.
“Всичко в Брюксел се случва бавно и трудно, но всяка страна трябва да отстоява своите приоритети”, каза земеделският министър.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев съобщи, че  133,8 млн. евро са средствата от Европа, които ще получат лозарите и винарите у нас.. „Брюксел одобри бързо националната програма на България и първите средства ще бъдат получени още през януари. Нашият бранш дава облика  и е  една от визитните картички на България“, допълни той.

8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година. Търговията с аграрни стоки формира положително салдо в размер на 1 милиард евро за 2017 г, припомни статистическите резултати на сектора главният редактор на в. “Стандарт” Славка Бозукова. Медията връчи традиционните си награди от кампанията „Да! На българската храна“. За първи път сред тях имаше и специална награда „Защитник на българското“, която получи министър Порожанов за кампанията на Министерството на земеделието, храните и горите „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“. Наградата е специална, защото за първи път едно министерство се ангажира пряко с подкрепа на българския производител, изтъкна г-жа Бозукова.
МЗХГ

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Пълни глупости. Еднинствената награда, която може да се присъди на всички управляващи от 89 година до сега е на стадиона… Особено в сектор земеделие, каква българска храна какви 5 лева, ако има такава тя е въпреки МЗХ, а не благодарение!

ОСТАВИ КОМЕНТАР