Големи, но нерантабилни

1
 У нас всеки смята, че щом си „голям” ти е широко около врата. Точно обратното е. Една малка грешка и си извън борда. Борбата при тях е много по-голяма за съществуване и още по-голяма за печалба. Ето какво разказва финансовия директор на кооперативна говедовъдна ферма, намираща се в Германия, близо до границата с Полша. Всъщност извода е един. Иска се много работа, мениджърски нюх и правилно управление на стадото. Репортажа е направен в края на октомври.

Въпреки доенето на над 500 крави нашата немска млекопреработвател-на ферма не реализира печалба. Така започва разказа си  финансовия директор на кооперативна ферма, в която се отглеждат 500 броя крави. Фермата е един от 37-те местни кооперативи, с членове /и на друга кооперация/, които притежават и обработват заедно 23 000 декара земя.
Независимо от внушителния си размера за Германия, млекопроизводителното ни предприятие едва  покрива разходите си. Текуща цена за производство на мляко в Германия се движи около 34 цента/л, колкото е и производствената цена на млякото в този кооператив.  Централната точка за фермата ни, е производството на мляко, като от 525 крави от породата Холщайн се произвеждат над 5 милиона литра мляко годишно”.

Обработваемата земя е около 7000 декара, от които се произвежда фураж за млекодайното стадо. Основната храна на кравите е силаж, царевица и люцерна. Кравите се хранят с помощта на  система с конвейерни ленти. Има седем конвейерни ленти за хранене във фермата, който са на закрито през цялата година.

Във фермата работят 11 души  на пълен работен ден. Но те се грижат освен за кравите от основното стадо и за останалите категории животни или общо над 950 бр. Родените мъжки телета се продават за телешко месо на 14-дневна възраст.

Кравите се телят целогодишно и във фермата се използва 100% сексирана сперма. Средният производствен живот на крава е 3,6 лактации. Кравите се предават за клане, ако имат проблеми с краката и репродукцията  или ако станат твърде големи за леглата или местата в доилната инсталация. Коефициентът на заместване е 35% годишно.

Сутрешното и вечерното доене започват в 6 и 18 часа. Доилната зала, която е оборудвана през далечната 1995 г., има два канала с 2х8 места. Средно от кравите се получава по 10 500 литра мляко годишно, при 3,95 % м.в и 3,49 кг протеин. Стадото е произвежда всяка година над 5 000 000 кг мляко, което  се предава на местна мандра. Кооперативният мениджър обяснява, че не иска да зависи единствено от местния производител на мляко и са започнали да произвеждат сладолед за доставяне в местни магазини. Засега  отделят 200L на ден за това. Фермата разполага също с млекомат, от които се продават 150 литра дневно,  а млякото, което остава  в апарата се дава на телетата.

Докато фермите са консолидирали, с четирикратно намаление   на стопанствата и последващо увеличение на мащаба през последните 45 години, Германия остава най-големият производител на мляко в ЕС с годишни продажби на млечни продукти в размер на 11 млрд. евро, което представлява 20,5% от цялото мляко произведено в ЕС.
Средният размер на стадата се увеличава всяка година.
Статистиката на Федералната статистическа служба (Дестатис) заявява, че броят на земеделските стопанства е намалял с около 3%, или с около 9000 стопанства, между 2013 г. и 2016 г.
източник:DW

 

1 КОМЕНТАР

  1. “Една малка грешка и си извън борда.” – е, значи не си голям, няма капитал, няма пари, а може би кредитен капитал, който държи здраво за шията и мърдане няма…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here