Уикенд – Говедовъдни новини

0

БЪЛГАРИЯ: Провежда се петия форум на овцевъди и козевъди в България. Всичко интересно за това събитие четете на страниците на овце и кози

Симеон Караколев: Решава се бъдещето на овцевъдството

Елените, ден първи – форум на овцевъди и козевъди


БЕЛАРУС: Беларуския президент Александър Лукашенко, в унисон с развитието на краварството в Беларус, също отглежда десетина крави.
– “На ден ми дават по 40-50 литра мляко, казва на журналисти президента. Много ми е, затова подхранвам и правителството с мляко –  прави си майтап той. – В Беларус трябва да бъде издигнат паметник на кравата. По време на войната много хора оцеляха в партизанските части благодарение на кравата, а сега сме номер шест в Европа по производство на мляко”.
Лукашенко симпатизира не само на кравите. Президентът има три котки и две кучета.


ГЕРМАНИЯ: “В бъдеще ще получим напълно различна система за определяне цените на млякото. – Точно това казва експерт Fleckvieh Bayern Genetik. – Освен това, млякото трябва да се разглежда като лекарство. Също така в нашата страна има 250 000 души, които не консумират млечни продукти. Те имат оплакванията, причинени от мляко A1. Но А2 млякото е естествения вариант, а А1 е мутация, която има произход от преди пет хиляди години.
И ценообразуването на млякото ще се промени в бъдеще. Въпроси като нивото на CLA и връзката между омега-3 и омега-6 мастни киселини са важни, така че, млякото има стимулиращ здравето ефект. Породата Симентал може да се отличи с високо съдържание на CLA, благоприятно съотношение между омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини D3 и Е, мелатонин, капа-казеин BB, бета-казеин A2A2 и супер вкус”.


САЩ: Люлката на млечното говедовъдство на САЩ е щата Уисконси. Но и там става това, което се случва навсякъде. Уисконсин е казал сбогом на 638 ферми за млекопроизводство само през 2018 г. Лошата икономика на млекопроизводителите е ударила тежко фермите в страната, оказвайки влияние не само върху портфейлите на производителите, но и върху броя на стадата . От 2004 г  в Уисконси, са спрели работа 7785 ферми, което е загуба от 50% през последните 15 години.


ХОЛАНДИЯ: Животновъдите, които доставят бременни  крави в кланицата, няма вече да получат първо предупреждение,  а незабавно ще бъдат глобени с 1500 евро. Това ще се случва след 01 юли 2019 г. Досега един земеделски производител, който доставя крава в напреднала бременност на кланица, получаваше първо предупреждение. Глобата следваше след  второ нарушение. Тази  година са предложени 189 крави в напреднала бременност и съответно има, 176 предупреждения и 23 глоби.


ИЗРАЕЛ: Фирмата Aleph Farms твърди, че е намерила начин да произвежда месо, без да се колят животни. Те са успели да развият изкуствено месо в лаборатории, което може да се конкурира с истинската животинска плът. Изследователите казват, че текстурата и вкусът на лабораторните пържоли са 70% подобни на истинското месо.  Процесът на „отглеждане“ на лабораторно месо отнема само три седмици. Представители на компанията твърдят, че такова месо ще струва около $ 50 за едно парче тънка пържола.


 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here