Първа помощ за животните при нараняване

1
Информацията,  не  е предназначена да замени професионалните съвети на ветеринарните лекари и техните професионални съвети или лечение.  Ако имате някакви въпроси относно здравето на животните, препоръчваме ви да се свържете с вашия ветеринарен лекар, вместо да започнете, модифицирате или преустановявате лечението самостоятелно.
Govedovad.com

В големите градове почти непрекъснато слушаме сирените на колите на Бърза помощ. Имаме и спешно отделение в болниците.
Не така стой обаче въпросът по медицинското обслужване на животните във фермите. Дори и да има ветеринарен лекар, той не може да стой 24 часа във фермата. Много пъти фермера е самичък и сам трябва не само да взема бързи решения, но и да окаже първа помощ на животното, докато дойде ветеринарният лекар.

Нараняването на добитъка може да се случи навсякъде. И в обора, на пасището, на пътя, под навеса или в доилната зала. Какво трябва да знаем и направим в тези случаи. Преди това обаче трябва да кажем, че задължително във фермата трябва да има заредена чанта със всичко необходимо за оказване помощ на животните при нараняване.

Ако имаме ранено животно. 

– трябва да отделите животното от стадото и по възможност в отделен бокс. Това няма да позволи за допълнителни наранявания от страна на здравите животни и по-лесна обработка на раната .
– да оцените общото състояние на животното.  Ситуацията  е извънредна, ако животното е със силни  болки, глухота или парализа, сърдечно-съдовата система е слаба или от раната се губи много кръв. В този случай незабавно се обадете на ветеринарен лекар.
– да оцените степента на нараняването, за да започнете  подходяща грижа за раната.
– открийте причината за раната.

Малка или голяма рана

Има няколко критерия, които трябва да имате предвид, за да определите степента на нараняване.

  1. Местоположението на нараняването. В кравата има чувствителни и по-малко чувствителни области. Чувствителните области включват корема и белодробната зона. Причината за това са основните тъкани (коремната и плеврата), тъй като възпалението често завършва със смърт или с увреждане за цял живот. Еднакво чувствителни са ставите и околните тъкани. Ако раните на тези места са заразени, терапевтично е много трудно да ги излекувате. При големи рани веднага се обаждате на ветеринара.
  2. Размерът на нараняването. Големите рани са естествено класифицирани като по-сериозни от по-малките. Като цяло това също е правилно, но трябва да огледате внимателно и малките на пръв поглед рани. Защото те са много дълбоки или имат торбички в долните тъкани, където може да се натрупа секрета от раната. Раната трябва добре да се промие, за да се сведе до минимум замърсяването с бактерии.

 3. Ако от раната тече много кръв, нормално е да се паникьосваме. По принцип,  кръвта на едрия рогат добитък има много висока способност за коагулация и хемостазата често се наблюдава сама по себе си при по-малки рани. Силното кървене на раните може да  наложи да бъдат лигирани, до идването  на ветеринарния лекар. Това трябва да става с чисти и здрави въжета.

Какво трябва да прави фермера

Очистването на раната и нейната среда определя лечебния успех! Преди да почнете да обработвате   раната,  винаги трябва да носите чисти ръкавици за еднократна употреба. Първата стъпка е да се очисти околната среда на раната. За да направите това, махнете космите около раната с машината или бръснача за еднократна употреба.  Космите при стригането не трябва да попаднат в раната. Шампоан с йоден сапун може да ви помогне за това. След това. изплакване с вода от маркуч с вода под налягане е най-ефективният метод. Само когато раната е очевидно чиста,  можете да започнете с дезинфекцията. Йодът се е доказал като дезинфектант. Продуктите, одобрени за говеда, съдържат PVP-йод, който едва ли дразни тъканта. С чиста марля вече можете да почиствате раната.
Предизвикателството е по-нататъшното обслужване на  раната. Закриването на раната, чрез пластири или превръзки има предимството да предпазва раната от повторно замърсяване. За да се прикрепи тази превръзка върху раната и тя да се запази върху добитъка , е необходимо умения и упражнения с висока степен на трудност. .
След като раната е обработена и превързана, трябва да я проверявате ежедневно. Ако раната е покрита, трябва да сменяте превръзката през ден и да проверявате общото състояние на животното всеки ден.

Усложнения

При рани възпалението е най-страшното усложнение. Признаци за това са подуване на раната, образуване на гной, силна топлина на тъканта. Общото състояние на животното може да бъде нарушено. Това ни става известно на нас от самото животно. То лежи повече време, повишена телесна температура и намалена активност при дъвчене. Най-опасното е инфекцията от Clostridia при раните. Някои път часове решават дали кравата ще живее или умре. Особено често срещано при говедата е гнойно възпаление на подкожната тъкан, видимо чрез забележимо подуване около на раната. Всичко това е съпроводено и с голяма болка.

И накрая

При правилна оценка за степента на нараняване и добрата първа помощ може да избегнете много усложнения. Определено е по-добре да се грижите за раната “твърде много”, отколкото не достатъчно. Това може да се разглежда и като упражнение при извънредна ситуация. Винаги се уверете, че комплектът за първа помощ е добре зареден и е в обора и че всички служители са наясно с процеса на оценка и грижи за рани.

коагулация –  Процес, при който колоидалните частици се уедряват, слепват под въздействие на молекулните сили на сцепление; пресичане.

хемостаза- обозначава сложният процес на прекратяване на настъпило кръвотечение; спиране на кръвотечение;

Клостридии – Бактерии, които нормално се намират в почвата, но при различни състояния, като нараняване например, могат да предизвикат тежки заболявания като тетанус,

Информацията,  не  е предназначена да замени професионалните съвети на ветеринарните лекари и техните професионални съвети или лечение.  Ако имате някакви въпроси относно здравето на животните, препоръчваме ви да се свържете с вашия ветеринарен лекар, вместо да започнете, модифицирате или преустановявате лечението самостоятелно.

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here