Равносметката – Кооператив, Фермери и Геномика

0

В края на годината всеки нормален човек или фирма, си прави равносметка на свършеното.

Днес ще разкажем за една кооперация, която също си прави равносметката, а какъв е резултата от това – вие сами преценете.
Преди известно време публикувахме статията

в която подробно разказваме за създаването на  кооперацията с името Кооператив, Фермери и Геномика – КФГ.
Чисто по нашенски, първият коментар под статията беше следният: – Само общи приказки. Това ми прилича на пирамида. Какъв кооператив с фирма за сперма ???
Човека обаче излезе прав. Прамидата наистина стана. Сега в нея са вече не 14 те основоположника, а 23 редовни членове и още 25 фермера, които се ползват от услугите на кооператива, но при други правила.

Още веднъж искаме да припомним. Кооператива е създаден, без да се участва в програми, без държавно финансиране, без протекции. Интересното е, каква ще е равносметката на тези кооперативи, работещи под козирката на програмите и финансирането. Какво са направили за своите членове, колко са увеличили производството и материалните си активи.

Равносметката на КФГ обаче я има. Както казахме 23-ма членове, плюс 25 фермера, 2 склада за съхранение на консумативите. Трети склад правят хората, защото първите два се оказват след известно време малки. Сега складовата площ е с 400 кв.м площ.
Щом имаш склад трябва да имаш и транспорт. Колите вече са две и при заявка за консумативи, те се доставят веднага по фермите.
Всичко, което се доставя до фермата, идва с пълните указания за използване. Освен това, към кооператива има и специалист, който заедно с фермерите работи по дажбите, разяснява начините на изхранване или приготвяне на определения фураж. Всеки месец се прави корекция на дажбите и резултатите не закъсняват.

Разбрахме, че фермата на г-н Маслинков от с.Желю Войвода обл.Сливен, за една година от 22 кг дневна млечност, вече е на 32 кг. Ясно е, че освен храненето, новата генетика започва да си казва думата. Специалистите на Геномика по отношение на профилактика на копитата и гинекологията, също са винаги на разположение.
В склада на кооператива има около двадесетина артикула, като най вече хранителни добавки. Може би хит е сухото мляко, което е от най-висок клас и с най-голяма усвояемост от телетата. Продуктите са внос от Германия, Холандия и Франция. Обикновено нов продукт се появява след подробно разучаване, опитно използване и тогава се рекламира пред фермерите.
Това ни разказа временния ръководител на Кооператива – д-р Григоров:
– Затова и често ходим с фермери по изложения. Например миналата година открихме на едно изложение пастата за копитата. Сега се използва масово. Такъв е случая и с сухото мляко. Най-напред проверяваме и след това „стреляме“ – разбирайте купуваме. При нас има железни правила. Фермера получил стока, трябва до 21 ден да я заплати. Който не ще да спазва нашите правила, хванат за ръка, си отива. Вероятно скоро ще изключим наш член, който закъснява с плащанията. Идеята беше, нашата фирма да помага на Кооператива докато си стъпи на краката. Сега, след работа повече от една година, фермерите сякаш не искат да се прави нова структура и да излязат от крилото на Геномика. Така им е сякаш по-добре. Ако преструктуриираме трябва да се избира ново ръководство и всичките атрибути около него. Освен това, те чувстват някаква сигурност в нашата фирма. Не, че сме кой знае колко голяма фирма, но вече имаме опит, имаме контактите в чужбина и най-важното, на нашите специалисти им се работи, не връщат никой. Тази ситуация наистина затруднява най-вече мене и моя екип, но към днешния ден и аз мисля, че така е по добре.
Много пъти съм гледал програмите за организациите. Например тази, за млечния сектор. Свежда се до общо предаване на млякото. Ами ние не знаем още как да го произвеждаме, как да го направим по-качествено и рентабилно и отиваме направо на савака. Няма да стане, както си мисли някой.
Ще има организации на производители, а няма а има продукция. Нещо не се връзва нали.
Знам, че ще ме попитате за печалбата.
Ами на практика, тя остава във фермерите, още като си платят продуктите. Нали имат добри отстъпки. Е, ще остане и нещо за банкет, такъв е реда при тези, които са постигнали нещо, тогава винаги има и за банкет. Вас също ще ви поканим в Хисаря     /трябва да са стоплим малко, по цял ден на студено/ за да се срещнете с нашите членове и те да разкажат по-подробно на вашите читатели, каква е ползата от работещ кооператив.

И нещо за накрая, но не маловажно – на вашия читател, който скептично пита дали сме пирамида, му кажете – няма да я направим голяма колкото Хеопсовата, но ще бъде достатъчно голяма, за  да приюти много фермери.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here