Канал 3: Говедовъдите проговарят – Танчо Колев

0

Танчо Колев – фермер от с. Боздуганово общ. Раднево. и Председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите в

  ДЕНЯТ НА ЖИВО  по  КАНАЛ 3

През последната година, гласът на говедовъдите не се чу. Стана така, че формулировката – „мълчанието на агнетата“ си важеше сякаш и за тях. В същото време „агнетата“ от НОКА направиха няколко големи крачки.
Защо мълчаха говедовъдите – много предположения – като например: всичко им е наред, доволни са от икономическата обстановка за говедовъдството, решили са си проблемите по фермите, карат я дена да мине – друг да дойде, решили са да ликвидират бизнеса, разчитат само на субсидиите, докато има такива, преклонили са морно глава и дори не чакат да се случи нещо.
Времето „пречупи“ най-активната единица на говедовъдите – семейните ферми. Хората, които преди известно време бяха оптимисти, имаха мечти и дори си фантазираха, как ще доят по 10 тона от крава и ще ходят на изложения и ще печелят награди.
Именно тази единица сякаш си отива.
Няма гледачи – семеен, семеен, но пак трябва да има няколко помощника.Изисквания, като за световно първенство, писане като за учениците, проверки, като изпитване от учителката по математика. Проблем с цените, проблем с реализацията на животните за месо. Абе проблеми десетки, за които хората не бяха готови.
Стигнахме и до водачите.
Сякаш и те се покриха. Все пак един от тях се престраши и взе думата. Става дума за известния на всички животновъди г-н Танчо Колев.

Кой е Танчо Колев – фермер от с. Боздуганово общ. Раднево и Председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите. „Влязъл“ между кравите през 1990 г. През 2001 г вече е собственик на една „обрулена“ ферма, в която започва с 20 млечни крави и до ден днешен си носи кръста, но вече с повече от 100 крави. Необходима му е една година, докато преведе фермата си в ред. Всъщност този ред продължава и досега. Всяка година се инвестира в нещо. Но парите все не достигат.
Четящ и слушаш в началото, Танчо бързо влиза в ролята на лидер в Старозагорски район и през 2007 г  избран за Председател на  Сдружението, който пост заема и досега. Разбира се, като лидер винаги е в най-горещите точки. Първият протест на животновъдите през септември 2007 г в Стара Загора е дело на Сдружението. Идва и протеста на 27.12.2007 г в София, след който исканията на фермерите са изпълнени. Г-н Колев винаги е искал проблемите да се решават на масата. За съжаление не винаги се получава така.
Защо, ще разберете, ако гледате предаването на Канал3 – Денят на живо с участието на Танчо Колев.

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com задължително.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here