Цени на млякото – декември/2018

2

Отново ще бъде трудно, да направим подробен анализ на ситуацията на пазара на мляко за последните два месеца, защото все още нямаме резултатите за месец ноември. Към това трябва да се прибави и незнанието, колко от обработеното мляко е наше производство и колко е внос.
За сухото мляко няма да говорим.
За сметка на това, Европейската млечна обсерватория, си публикува данните за Европа навреме, и на база техните данни може да се направи поне сравнение с Европа.

Изкупната цена в ЕО за месец ноември е 36 цента за кг мляко. Това е с 0.09 цента повече от октомври. У нас увеличението е с 0.11 цента, но изкупната цена  е 30.41 цента, което е с 5.59 цента по-малко от средното.
Още по-лошото е, че сме трети отзад напред по изкупна цена.
Октомври бяхме изпреварени и от Румъния с 0.27 цента. Зад нас са само Унгария с 29.73 цента и Латвия – 29.59 цента.
Отново най-високи са цените в Кипър – 56.90 цента, но там има все още квотна система, Малта – 51.56 цента, Гърция е с 39.80 цента.
Основните производители на мляко продават на цена от 36.63 цента в Германия, Холандия – 37.25 цента, Франция – 36.97 цента и Великобритания с 35.90 цента.

На какви цени се изкупува суровото краве млякото от най-големите компании в Европа. Ще употребим думата гарантирана цена, което означава,че това е минималната цена която фермера ще получи, но тя може да расте нагоре евентуално. Освен това, там някъде на запад, цената за месеца се обявява в края на предният месец

Гарантираната цена на FrieslandCampina за декември остава същата в сравнение с гарантираната цена за миналия месец (37,25 евро). Гарантираната цена се отнася за 100 кг мляко със съдържание на протеини 3,47 процента, съдържание на мазнини 4,41 процента и съдържание на лактоза 4,51 процента, това е цена  без ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 800 000 килограма мляко годишно /обърнете внимание на изискванията за протеин и м.в/.

Осигурената от FrieslandCampina за биологично мляко, гарантирана цена остава същата  от миналия месец (47.00 евро). Ценовото развитие на биологичното мляко в момента показва относителна стабилност. Органичната гарантирана цена се отнася за 100 кг мляко с 3,47 процента протеин, 4,41 процента мазнини и 4,51 процента лактоза и не включва ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 600 000 кг мляко на годишна база.

Съвсем нормално, съгласно икономическата ситуация даваните цени и в Европа също са различни. Те се определят от много фактори – разстояние до мандрата, качествени показатели, количество мляко, основно производство на мандрата и още куп други фактори. Ще дадем пример с Германия. Най-голямата Германска млечна компания DMK Group , даваше цена на млякото от  35,5 цента / кг през ноември.  За м. Декември обаче, бе обявена цена с  1 цент по-ниска.

Мандрата  EEX Лайпциг вече е сключила договори с фермите за цена през януари 2019 г. 37,4 цента / кг. Но тези ферми до септември са получавали по 32,8 цента / кг. Мандрата  Rucker , Висмар , плаща стабилните 33,9 цента почти целогодишно.

 Компанията ALMIL AG,  Северен Рейн-Вестфалия, „запали“ обаче червен фенер на 31,5 цента/кг за още един месец. Това се дължи поради преструктуриране изкупуването на млякото в този район. Без да са виновни, фермерите обират луфтовете. Така че, никой да не си мисли, че на другите фермери всичко им е наред. Те също се сблъскат с нашите проблеми, нали уж живеем в една къща.

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com задължително.

 

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР