Чиста вода за кравите

2

Не случайно поместихме няколко материала за водата. „Фуража“ на който отделяме най-малко внимание и смятаме, че щом е вода, всичко е о′кей. Ама дали са чисти поилките, водата дали е застояла или неизследвана, това дори и не си го помисляме. Ами ние като не искаме да го направим като хората има пък други, които ще ни задължат да даваме качествена вода на животните.

Водните корита трябва да се проверяват и почистват редовно. 

Земеделската камара в Долна Саксония прие  високото изискване за водата, която се дава на млечните крави. Най-малкото е водните корита и поилките трябва да се проверяват и почистват редовно. Според доклада представен в камарата,  млечните крави поемат до 150 литра вода в горещите дни. Една високоефективна крава, която дава  40 литра мляко на ден, се нуждае от 3 до 4 литра вода, за да произведе 1 литър мляко.

Лошото осигуряване на вода, по всяко време на кравите, също може да причини стрес на говедата, а в комбинация с високи температури, хуманното отношение към животните се нарушава и приемането на храната намалява. По този начин поглъщането на по-малки количества хранителни вещества, водят и до намаление  производството на мляко.
Водата е най-важният компонент, от който се произвежда почти 90% от млякото. Ако даваме по-малко вода от необходимото, пада млякото,  ако дефицитът продължава, съществува риск и от заболяване.

Поради това е важно да се осигурява на кравите винаги достатъчно от най-евтиният „фураж“ – водата.

Най-жадни са животните след доене. След това може да  поемат до 25 литра вода на минута.
За да могат всички членове на едно стадо да пият безпроблемно, експертите от Олденбург препоръчват създаването на няколко поилки на различни, свободно достъпни места. Винаги е важно да се гарантира добро качество на водата и чистотата на поилката, защото примесите могат да развалят “апетита за прясна вода”. Следователно водата трябва да бъде редовно проверявана и почиствана.

След такава презентация за водата, изнесена на хората от камарата, е ясно, че решението може да е само едно – осигуряване по всяко време качествена, чиста и в изобилие вода, поднесена в чисти поилки. В противен случай е ясно, че ще има глоби.

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com е задължително!

2 КОМЕНТАРИ

  1. И на тази снимка се вижда ограничител срещу бозаене, поставен на обратно с бодлите нагоре. Моля, пуснете отделна статия по темата – целта на ограничителя е да пречи на езика да засуче, а не да се изтърбуши вимето на кравата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here