Роботите-2. Какво правим ако имаме робот

1

Въпросът за роботите за доене, сякаш поставихме точно навреме. Доста наши читатели фермери, на които ясно им е писнало от неотлагащия се час на доене, липсата на доячи и какво да правим в бъдещето  /според нас бъдещето е днес и разбирайте веднага и сега/ ни се обадиха или коментираха първата ни статия посветена на роботите.
Също така получихме и телефонно обаждане  от най-добрия специалист по роботите и се разбрахме след публикуването на всички материали, той да направи обобщение. Всъщност ние ви запознаваме от първо лице, какво се случва във ферма в коята доенето се извършва с робот.
Защото робота не е детската играчка, с която си играят децата. Робота за доене също иска човешка намеса, състояща се не само от гледане. Така че, трябва да се добре запознат с робота и работата с него, ако решите да си вземете робот, който да ви работи ангария.

 Каква  трябва да правите, ако имате робот.

Мнозина казват, че вече не трябва да правите нищо, когато си купите робот за доене. Това обаче не е вярно.

Кравите, които се доят за първи път, са уплашени, не са спокойни в сектора за доене, движат се непрекъснато. Често трябва да поставяте доилните чашки на ръка, защото роботът не ги управлява или рискът е твърде голям, да се повреди нещо. Когато вършите това с ръце, лесно  можете да се нараните, ако кравата ви удари с пълна сила  ръката или главата. Има също и крави с вимена, които роботът не може да издой сам. Ако вимето виси твърде ниско, трябва да започнете да поставяте ръчно чашките върху цицките. Има и доилни роботи, където не можете да стартирате  машина на ръка.  Ако цицките са неправилно поставени, далеч една от друга или  вимето има големи разлики във височината, роботът за доене може да има проблеми. За съжаление, често се продават такива крави, които не са пригодни за машинно доене.

Както и при другите системи за доене, трябва да сменяте млечния филтър два пъти на ден. Млечните тръби се почистват автоматично, но роботът трябва да се почиства отвън по-често. Някои крави не могат или не искат сами да отидат при робота. Крави, които никога не са били доени от робота, както закупени животни, обикновено не отиват сами при робота.

Има и различни задачи по поддръжката, като например осигуряване на почистващи препарати, смазващи нипели или смяна на части.

Ако роботът изключи работа, поради малък проблем, трябва да го „вдигнете“ на работа отново. Това може да е само с няколко натискания на бутони, но все пак трябва да сте там.

Повредите през нощта са най-лошите. Ако вече сте заспали, роботът ви се „обажда“ и след това отивате в обора и поправяте нещо. Това струва нерви. Разбира се, дори и да  оправите повредата сам.

Най- малко двама души трябва да са запознати с работата на доилния робот. Ако някой е възпрепятстван или не желае в момента да се намеси,  друг може да реши проблема. Това помага за намаляване на стреса.

Също така трябва да прекарвате малко повече време до компютъра, отколкото до доилния салон.

 Govedovad.com

 

1 КОМЕНТАР

  1. Съгласен съм с повечето информация за milcking robot но тя въжи за първите модели! Погледнете резюмето на GEA MONOBOX за средни ферми и вижданията
    ви ще се променят!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here