Няма почивка за гръцките кравари

5

В Гърция от няколко месеца се вихри скандал между производители на млякопроизводители и млекопреработватели.

Това се случи след, като млекопреработвателите  се обърнаха с писмо към производителите на мляко през следващите години да намалеят производството с 10-15%.
Реакцията на животновъдите беше светкавична.
Преди седмица, лично премиера участва в събрание на животновъдите и дори се обърна към предприятията да преосмислят политиката си. Вече се  е състояла и втора среща на животновъдните лидери със зам.-министъра на земеделието.
Според фермерите срещата е довела до вземането на много важни за тях решения.

Министърката е  обещала, че Новата Година ще стартира с отмяната на члена с който се разрешава използването на имитиращи продукти при производството на кисело мляко. Или накратко казано, киселото мляко ще трябва да се прави само от сурово мляко, произведено в Гърция и преработено в Гърция. С други думи очаква се край на ерата на концентрираните и сухите млека.

Председателят на Асоциацията на млекопроизводителите е заявил: “Това е много положително развитие за гръцките фермери. Надяваме се, че министерството ще изпълни този ангажимент и във връзка с насърчаването на  производството на гръцкото кисело мляко, то ще се   произвежда изключително от сурови, гръцки млека”.
Самата министърка  Олимпия Телиогириду заяви: “Ясно е, че гръцкото кисело мляко трябва да бъде произведено от гръцко мляко”.

Интересното е, че реакцията на млечната промишленост се очаква в скоро време.  Само преди  дни, голяма компания помоли фермерите да намалят производството си. Тъй като киселото мляко е короната на гръцкия износ на млечни продукти с оборот от 250 милиона евро, киселото мляко и популяризирането му като “гръцко кисело мляко” е определено като приоритет от фермерските организации, но и те твърдят, че гръцкото произведено мляко е недостатъчно.

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com задължително.

5 КОМЕНТАРИ

  1. Много животновъди в страната не си получиха субсидиите за тях никой не пише нищо.

  2. Всички Супсииди.??? Да бъдат спрени и то кавалерия да видим колко са фермерите и….. Земеделци

  3. ТОЧНО ТАКА. ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМАТ СУРОВИНАТА. АКО НЯМАТ ДА СИ НАПЪНАТ ЗАДНИЦИТЕ И ДА ЗАРАБОТЯТ МЪРЗЕЛИТЕ. НЯМА ЦАЛ ЖИВОТ ОТ КАКТО СЪЩЕСТВУВАТ ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ БЕДНИТЕ СТРАНИ. ВСЕ НЯКОЙ ИМ ПРЕЧИ И ВСЕ БИЛИ НЯМАЛИ. ПОЛОВИНАТА ЗЪРНО ИЗНАСЯМЕ ЗА ГЪРЦИЯ, А ТЯХ ГИ МЪРЗИ ДА СИ ПРОИЗВЕДАТ МЛЯКО.
    ДА ИМ Е ЧЕСТИТО!

ОСТАВИ КОМЕНТАР