Генотипирането завършва през февруари

1

Разбира се, че не става дума за у нас.
Много пъти сме писали и обяснявали, че най-полезното за  в момента у нас е, час по-скоро да се започне селекция по генотип на женското животно.
На г-н Арбов, вече му писна да обяснява тази схема на хиляди фермери, администрация и наука.
НСГБ също внесе аргументирано предложение в тази връзка.
Говедовъд.ком има поне десетина статии.
Зоойнженер Здравко  Иванов, също публикува два материала.
Ефектите от цялата пропаганда, ако можем да се изразим така, са още няколко привърженици на геномната селекция по женска линия.
И до тука.

Сега хабим сили, енергия и разходи да доказваме произход, чрез ДНК анализ. Не, че не е необходимо. Трябваше да се случи и това, за да се сложи ред и в селекцията. Но можеше и двете неща да вървят заедно и ефекта щеше да е много, много по-голям.
Като не иска никой да организира тази новост за България, фермерите сами започвата да действат. Имаме информация, че вече две ферми са изпратили проби за генотипизиране на женски животни. Докато ние стоим и се натуткаме, други, които са почти на нашето ниво, вече го правят и няма защо да се изненадваме, че кравите им дават два пъти повече мляко от нашите.

Полската федерация на животновъдите и производителите на млечни продукти, информира за последния етап от генотипирането на юници и крави тази година.
 Защо си струва?
Govedovad.com

Генетичната лаборатория за говеда на Федерацията насърчава генотипирането в стадата. Вземането и изследването на проби остава открито до средата на февруари 2019г. Предимството на изследването, е възможността да се получат резултатите от генетичният анализ и да се улесни вземането на собствени решения за селекцията през следващите години.

Какво точно помага генотипирането и заслужава ли да се харчат пари?

Генотипирането дава по-надеждна оценка на развъдната стойност – оценката на базата на генома определено е по-добра, отколкото на базата на индекса на родословието и продуктивността. Благодарение на използването на генетиката, може да се ускори напредъка на селекцията в стадото (известната развъдна стойност в много ранна възраст, позволява ефективен подбор на женските, по-добра селекция на животните за чифтосване).
Въпреки, че първоначално разходите изглеждат значителни (58 лева този сезон), според Полската Федерация, използването на генотипирането може да подобри рентабилността на стадото. Животните с ниска стойност се заплождат с месодайни бици, а тези от висок клас със сексирана сперма от много добри бици. Юници, на които генотипа показва, че са с ниски продуктивни качества, могат да бъдат бракувани в ранна възраст, защото от тях няма никаква полза. При това положение, разходите за поддържане на животните да бъдат по-ниски, а генетичният напредък ще се продължи от селекционера, например, с акцент върху някаква характеристика, която ни е много полезна.

Чрез генотипирането на юниците за продажба, ние сме по- надеждни за купувачите , което ни прави по-конкурентни на пазара.

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com е задължително

1 КОМЕНТАР

  1. Всичко е хубаво написано и е правилно , но ако една част от стадото са месодайни кръстоски а на част от другата предстои да се бракува с какви животни ще правим ремонта на стадото. Правилният подход е всичко да се осеменява със сексирана течност и след геномната оценка да се бракуват животни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here