Болести при животните, дължащи се на нашата небрежност

0

В разгара на есента публикувахме няколко статии, относно подготовката на помещенията, за отглеждане на животните  за зимата и създаване на добри условия за презимуването им. Както се казва, всяка крушка си има опашка и много от нас, които не направиха нищо, за да осигурят добри условия в помещенията за отглеждането на животните, сега сърбат негативите на своята небрежност. Или по-точно, бъркат в джоба си, за да спасят част от „потъващия кораб“.

Лошата подготовка на сградата за зимата, може да доведе до нарушения в здравето на животните, което от своя страна, дава отражение на тяхната производителност.

Инструкция за почистване и дезинфекция в епизоотично огнище

По-малкият растеж при телетата, или намаляването на производителността на кравите, са последиците от болести, които не са непосредствено видими, но се усещат в дългосрочен план.

Зимният период е свързан с повишена честота на кожни микози при говедата. Най-често срещаният патоген, причиняващ лезии върху кожата на животните, е гъбичката Trichophyton verrucosum, която размножава най-силно при влажен микроклимат, т.е. в сгради с лоша вентилация, с голям брой отглеждани животни.

Най-добрият начин, за предотвратяване на болестта е да се осигурят на животните подходящ микроклимат в обора и правилното хранене.
Прекомерната влажност на помещенията, трябва да се елиминира, чрез подобряване на вентилацията или намаляване на гъстотата на отглежданите животни. Хранителната дажба трябва да съдържа подходящото ниво на каротини, мед, желязо и при липса на достъп до слънчева светлина: витамини А и D.

Втората най-често срещана зимна болест е пневмония. Това заболяване може да има много причини и неговото протичане е най-тежък при млади говеда. Най-честите причини за белодробни заболявания, са повишената чувствителност на животните към патогени, свързани с понижен имунитет. Това състояние се среща най-често, когато младите животни се държат в помещения с твърде висока влажност, където температурата е твърде ниска. Опасност са и теченията в резултат на изтичащи прозорци и врати, както и лошо функционираща вентилация. Прочетете повече в

https://govedovad.com/2018/08/28/%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com е задължително

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here