Измръзването

0

В разгара на зимата сме. Падна и първия сняг. Имаше и жертви. Имайки в предвид, че фермерите имат доста работа на открито, трябва да ги предупредим, че зимата не прощава на никой. Замръзванията са толкова болезнени и продължителни за лечения, както и при изгарянията. Ниската температура и вятъра са доста опасна комбинация за човешкото тяло. Нашето тяло не е предназначено да се приспособява към екстремния студ, а да бъдеш в такива условия, без предпазна екипировка, може да доведе до наистина тежки последици.
Ето какво може да ви се случи, ако не вземете предпазни мерки против студа, когато трябва.

Замръзване на очите

Ако сте на открито за кратко време, в студено време и в същото време бягате или се разхождате, погрижете се за очите си. При ниски температури редовното мигане ще запази зрителните органи в работно състояние. Но ако стоите на открито и студено, прекарвайки много време в студа с вятъра в лицето си, не трябва да забравяте да сложите предпазните очила.

Експертите препоръчват затопляне на замръзналите очи с топла ръка или компрес, но това не помага да се избегне краткотрайно замъглено зрение. По правило очите се размразяват до момента, в който жертвата стигне до лекаря, и всяка „повреда“ обикновено се лекува в рамките на няколко дни или седмици. Но в тежки случаи може да настъпи загуба на тъкан, изискваща реконструктивна хирургия.

 Замразяване на кожата, мускулите и тъканите

За разлика от очите ви, крайниците ви, могат да замръзнат напълно, което ще доведе до падане или дори загуба на крак, ухо или пръст. Измръзването причинява не само изгаряне или парене на кожата, но често засяга мускулите, тъканите и мазнините под тях. Рискът е особено голям, ако дрехите ви не съответстват на времето. Когато температурата падне под -40 ° C, кожата може да замръзне за няколко минути.

Колкото по-дълго сте изложени на силен студ, толкова по-вероятно е органите да замръзнат до състояние, което изисква ампутация. Това се отнася не само за хората, но и за животните, които също имат трудности през зимата, въпреки пухкавите си палта.

Ако в тялото се разпространи измръзване, има опасност за живота.

 “Изключване” на тялото

Човешкото тяло е пригодено да поддържа вътрешната температура на 37°С. Всяко отклонение причинява сериозни проблеми и когато телесната температура започне да пада, възможно е да получите хипотермия.

Намаляването на температурата до 32–35°C предизвиква процес, придружен от постоянно треперене, умора, бързо дишане и други симптоми. Охлаждането  над 32°C се нарича умерена хипотермия. В този случай, дишането на жертвите се забавя поради хиповентилация на белите дробове и действията им приличат на състоянието на алкохолна интоксикация с лоша координация и неясна реч. Прекратяването на тремора е тревожен знак.

Когато телесната температура падне под 28°C, рискът от смърт се увеличава. Ако погледнете човек в такова състояние, може да си помислите, че той вече е мъртъв. Обикновено  настъпва загуба на съзнание, зениците се разширяват, а дишането и пулса стават едва забележими. Тежката хипотермия изисква незабавна реанимация.

 Объркване

Рядко, но се случва  хората, които умират от хипотермия, с последните си сили, да свалят всичките си дрехи. Има истории, които разказват за цели групи, които са намерени мъртви и напълно голи, а дрехите им лежат една до тях. Понякога полицията погрешно взема решение, че това е грабеж.

Хипотермията отслабва умствените способности и обърква мисълта. В по-късните етапи кръвният поток се забавя и кръвоносните съдове се разширяват, което кара жертвите да се чувстват сякаш са погълнати от пламък, въпреки, че всъщност тялото им бързо губи топлина.

Учените смятат, че в човешкия мозък, под въздействието на студа, се активира автономен процес, подобен на инстинкта на животните, които копаят дупки преди зимата. С последните си  сила, нещастните хора се опитват да защитят телата си, като се заровят в снега колкото е възможно повече.

 Трансформация в мумия

Ако човек е умрял от студ и тялото му е малко вероятно да се намери, то с времето той най-вероятно ще се превърне в замръзнала мумия.

Джордж Малъри, изследовател на Еверест, изчезва през 1924 година. Екип открива тялото му едва през 1999 година. По-голямата част от дрехите му са били разкъсани, но замразената плът под дрехите е била забележително добре запазена. През 2004 г. туристи на границата между Италия и Австрия са открили оцелелите тела на трима австро-унгарски войници, които са били на ледника от 1918 г. В Италия, на височина от 3200 м, в резултат на топенето на леда, е открита мумия на човек от епохата на каменната ера, наречена Еци.

За да предотвратите превръщането на тези студени кошмари в реалност, запомнете мерките за безопасност по време на престоя си в студените и зимни дни, особено в най-студените кътчета на нашата планета. Изберете правилните дрехи, не пренебрегвайте защитата и вземете сериозно предупрежденията на властите за екстремни метеорологични условия.

Хипотермия (от гръцки: хипо – под и терме – топлина) е състояние на организма, при което телесната температура пада под 35,0 °C (95.0°F) – температура, твърде ниска за осъществяване на нормалния обмен на веществата в тялото и функционирането на организма. Нормалната телесната температура при човека се поддържа в относително постоянни нива – между 36.5 – 37.5 °C (98 – 100°F), чрез хомеостазата и терморегулацията. Когато тялото е изложено продължително време на студ и организмът не може да възстанови изгубената топлина, телесната температура започва да спада. Характерни за намаляването на телесната температура симптоми са треперене и умствени смущения (загуба на памет, ориентация).

При хипотермия жизнеността на организма рязко спада заради липсата на достатъчно кислород. Това обстоятелство се използва в медицинската практика за разграничаване на изкуствена местна и обща хипотермия. С местна хипотермия се лекуват кръвоизливи, травми и възпаления. Общата хипотермия се прилага при операции на жизненоважни органи (например сърце), за които трябва временно спиране на кръвообращението. Един от случаите на хора с най-ниска телесна температура е документиран в Швеция през 2010 година. Тогава на 7-годишно момиче е измерена температура 13.0°C (55.4°F).

Хипотермията е противоположност на инсолацията (или хипертермия), която се получава при топлинен удар.

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com е задължително

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here