Плащаме данъци. Какво трябва да знаем

0

Данъкът е принудително, невъзвръщаемо и безвъзмездно (без пряка насрещна облага) плащане, наложено едностранно и по общ ред от държавата.

То е елемент на бюджетния приход, който в едно с другите приходи се разпределя за посрещане на обществените потребности. Налага се на определени групи обекти или лица (недвижими имоти, моторни превозни средства, доход и др.) и при липса на доброволно плащане се събира принудително от имуществото на данъчно задължените лица.

Земеделските производители също трябва да плащат данъци. За да не стават грешки и за да  бъдете информирани и улеснени по попълването на декларациите и спазване на сроковете, ви препоръчваме да се запознаете с инструкциите относно:
Данъчно облагане и задължителни осигурителни вноски на земеделските стопани.
Тази инструкция ще ви запознае, как се облагат доходите на регистрираните земеделски стопани? Доходите на физическите лица земеделски стопани. Как се облагат юридическите лица – земеделски стопани? Задължителни осигурителни вноски на регистрираните земеделски стопани. В какъв срок се внасят осигурителните вноски? Какви декларации подават регистрираните земеделски стопани?
Кога се прилага Глава деветнадесета “а” от ЗДДС? Кога възниква данъчно събитие и изискуемост на данъка? Как се начислява данъка? Право на данъчен кредит. Какви са условията за ускорено възстановяване на данък? Длъжни ли са земеделските стопани да регистрират продажбите си чрез фискален апарат?

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg.

Консултации може да получите и по телефона от Информационния център на НАП 0700 18 700, на цената на стандартен телефонен разговор.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download


Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com е задължително

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here