Вестник “Капитал”: – Българският бизнес с Канада расте

1

200 000 българи живеят в Канада, трима от стоте най-богати канадци към 2014 година са българи, а канадските инвестиции в България към 2018 година са около половин милиард евро. От септември миналата година до септември тази износът ни за държавата отвъд Атлантика е пораснал от 75 млн. лв на 103 млн. лв, а някои български компании вече се възползват от възможностите. Това са числата между двете държави, които бяха изнесени по време на кръглата маса в Пловдив “Канада-България: СЕТА – икономическо партньорство за повече бизнес възможности“.

Според посланика на Канада за Румъния, България и Молдова Кевин Хамилтън СЕТА (всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада) касае най-много малките и средни български предприятия. Защото именно те са основните износители за канадския пазар: 286 български фирми са направили експорт за около 50 милиона евро през 2017 година (виж карето).

“Най-видимите резултати за българския бизнес още в първата година след подписването на СЕТА са, че 99% от стоките вече са освободени от мита, бизнес визите се издават много лесно, канадският пазар за обществени поръчки се отвори за българските предприемачи, ефективно работят механизмите за защита на инвестициите и за стимулиране на мобилността на работната сила”, заяви пред участниците в кръглата маса Брадуин Ниблок – търговски аташе към Посолството на Канада. В момента двете страни вече признават продуктовите тестове, правени съответно в ЕС и Канада, така че това опростява изключително много достъпа на европейски износители до канадския пазар.

Ниблок посочи, че са се уталожили и първоначалните притеснения за отварянето на вратата към ГМО продукти, което забави приемането на СЕТА доста.

Канада е относително малък партньор на Източна Европа, коментира Красен Станчев – председател на Съвета на Института по пазарна икономика. Най-големият търговски оборот на Канада е с Полша и той е около 2,5 милиарда евро. По този начин тя се нарежда на 70-та позиция в списъка на търговските партньори на Канада. В момента канадските инвестиции в Европа са около 250 милиарда евро.

Българският експорт за Канада е твърде разнообразен, но само 18 стоки имат обороти от над 1 милион евро. Това са храни, сирена, череши, семена, продукти от зеленчуци, антибиотици, медикаменти, домашни потреби, машинни части, оптика, медицинско оборудване, фитнес оборудване, матраци.

Източник: www.capital.bg

1 КОМЕНТАР

  1. А спомняте ли си какъв вой нададоха срещу споразумението за свободна търговия с Канада тукашните ерзацпатриоти?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here