Студа не трябва да е проблем

1

Тази година не можахме да минем по „терлици“, както през миналата. Освен, че температурите са екстремно минусови, очаква се и да са продължителни. Свързахме се с много фермери и ни направи впечатление, че всички имаха някакъв проблем, появил се с ниските температури, който трябваше бързо да се реши.
Съвсем ясно е, че който е предвидил студа предварително, и още през есента е изтренирал ситуацията, подготвил се е,  сега му е по-леко. Други също са направили това, но непредвидени обстоятелства им стъжват живота през тези дни. Трети, тези които са разчитали, че Някой гледа отгоре, и не са направили нищо,  сега са най- затруднени.

За да вдъхнем кураж на нашите фермери, ще  им разкажем, как приемат студа техните колеги от Полша.
Govedovad.com

 Трябва да  осигурим добри условия на животните, за да преживеят ниските температури и останат в добро състояние и здраве. За да стане обаче това, изисква се да се погрижим за няколко неща.

 – В моята ферма не се страхуваме от ниските температури за добитъка. Трябва много да се внимава, да няма течение, защото ако има течение, може да очакваме белодробен проблем при кравите и  възпаление на вимето.  Ако температурите са отрицателни, това не е толкова лошо за добитъка. Говедата  се чувстват много добре при такива температури, независимо, че те определено предпочитат температура от -5 до +30 градуса казва Здислав Кара – развъдчик на млечни говеда.

Необходимо е първо да се погрижим за сухите легла. Така кравите биха били сухи, а урината и торът няма да замръзнат. Тъй като животните трябва да имат достатъчно вода през цялото време,  уверете се, че поилките не са замръзнали.
Друго важно нещо е храната.
Когато е по-студено, тялото на кравата ще се нуждае от повече храна, за да се затопли. Защото тогава кравата ще яде повече, и  по този начин ще има повече мляко – обяснява Здислав Кара. Ниските температурите определено не са лоши за добитъка. Дори в някои стари краварници, където всичко е опушено и уж топло, но има пара и съответно  конденз, и там има повече болни животни, отколкото би имало в помещение с по-ниски температури. Само  трябва  да внимавате за телетата – добавя той.

Според друг полски говедовъд г-н Стефан Готц, най-лошата комбинация е  крави  и липса на вода.
– Трябва да проверявате поилките, да са винаги изправни, да не изтича вода от тях. Също така, да имате малка помпа, която да осигурява циркулиране на водата непрекъснато, а също и нагреватели за водата. Така че, нищо да не замръзне – заключава г-н Готц. По-голям проблем могат да бъдат тракторите и другите машини, използвани за работа в краварника. В стопанството ми са монтирани нагреватели за машините, използвани в краварника.

В големите кравекомплекси  за няколкостотин говеда, ниските температури не са проблем. Всички обекти  в  комплекса  не  изискват никакви драстични изменения, когато става въпрос за подготовка за зимата. Разбира се, трябва да се прегледат някои инсталации и  промени организацията на работа. Прегледайте инсталационните системи и техните критични точки, обърнете голямо внимание  за осигуряването на вода по всяко време на животните, а също и скреперните лопати.  В случай на много големи студове,  отивайте по-често при телетата – 5-6 пъти на ден. Ако има вятър и сняг, имайте готовност да ги преместите в по-топло помещение. Доилната зала е важно място в развъдната ферма. Там трябва да се осигури по-висока температура – от една страна за работниците, от друга за апаратурата. Обикновено такива зали имат и отоплителна система.

Заключението е едно: зимата не е ужасна, ако съвременният краварник и доилната зала са добре проектирани и построени.

С тези съвети, на полските колеги, искаме  да ви подкрепим в борбата със студа.

източник: Drożdż

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

1 КОМЕНТАР

  1. на свобода ли са животните не ги плаши стеда ….нооо искат си храна и то добра

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here