100 000 убити крави

0

За да имаш здрави животни, и съответно повече продукция, е необходимо прилагането и на драконовски мерки по отношение предпазване на животните от заболявания.
Ние, вкарахме в това здравеопазване всички възможни негативни елементи, характерни за сегашното общество – политика, страх, некадърност, незнание, криене зад наредби и куп още други.
Резултатът на лице – невъзможност за вдигане на карантината в трите ни източни области /поне засега/, заради чумата по овцете, и от това невъзможността за реализиране поне 150 000 агнета и много тонове мляко.

Съвсем друга е картинката в Нова Зеландия.

Нова Зеландия – 20 000 заразени говеда, под ножа

Повече от 22 000 говеда ще бъдат заклани в Нова Зеландия, защото са заразени с Mycoplasma bovis. Това се прави, за да се спре разпространението на болестта. Това е много важно „прочистване”, но то ще спаси здравите животни. И се случва за първи път в новозеландското селскостопанство. Надяваме се, че няма да правим това втори път”, казва Дамиън О’Конър, министър на земеделието и биологичната сигурност.
Така започва наша статия : Нова Зеландия – 20 000 заразени говеда, под ножа

Какво се случва обаче днес в Нова Зеландия.
Ще бъдат убити общо близо 100 000 крави от 6,5 милиона млечни крави и 3,5 милиона говеда. Програмата работи за изчистване на страната от болестта  Mycoplasma bovis по говедата, и в резултат на това, досега са убити 50 000 крави и още толкова ще бъдат убити през следващите месеци. Ако програмата изпълни задачите си успешно, Нова Зеландия ще стане първата страна, която ще е свободна от болестта. Независимо от това, че M. bovis не представлява риск за потребителите на говеждо месо или млечни продукти, правителството и промишлеността са решили да ликвидират заболяването напълно.

На 17 декември 2018 г правителството отчете резултата от програмата и в речта си министърът на земеделието Дамен О “Конър казва:
– „Очаквахме да ликвидираме 126 000 крави, но имаме финансова подкрепа за 100 000 глави. Правителството финансира приблизително 68% от програмата, а останалата част – индустрията. На базата на всичко свършено, ние сме уверени, че ще победим болестта. Ще бъдем първите в света, които сме свършили добра работа и най-важното, ще запазим стойността на нашето национално стадо и икономическа база.

Говедата са важна част от икономиката на Нова Зеландия. Износът на говеждо месо е за над 2 милиарда долара за сезона 2017-18, което е с 14% повече от предходния период. Млекопреработвателната промишленост е още по-ценна с продукцията от 11,87 млрд. долара, която е изнесена от страната през първите шест месеца на 2018 година.
Всичко това ще се случи при 1000 засегнати фермери, независимо дали те са били под активно наблюдение  или болестта е била открита в тяхната ферма.


Mycoplasma bovis е един от 126 вида от рода Mycoplasma . Това е най-малката жива клетка и анаеробна по природа. Той не съдържа клетъчна стена и поради това е резистентен към пеницилин и други бета-лактамни антибиотици .

Mycoplasma bovis засяга главно говедата и има малък ефект върху други животни, отглеждани за производство. Той не засяга коне и/или домашни любимци, но други животни могат да бъдат носители на Mycoplasma bovis Mycoplasma bovis причинява съзвездие от заболявания, включително мастит при млечни крави, артрит при крави и телета, пневмония при телета и различни други заболявания, вероятно включващи късен аборт. Не всички заразени крави се разболяват – някои хвърлят болестта, без да се разболеят, което позволява предаване между фермите, ако очевидно здравите крави са преместени. wikipedia.org

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here