Аржентина: „Топката“ вече е във фермите

4

Чувайки името на държавата Аржентина, по-старите си спомнят за Марадона, а по-младите си представят Меси. Най-старите си спомнят, че след Втората световна война там се покриха много офицери от СС на Райха. Сега за там заминават и някои нашенци. Сякаш с това се изчерпват познанията на повечето от нас за Аржентина.

Оказва се, че през последните години в тази страна се работи много яко в млечното говедовъдство и “топката“ вече е във фермите.

Статистическите данни  са за 2018 год., когато в страната са се отглеждали всичко 1 700 000 бр млечни крави, от тях 1 630 603 бр Холщайн.
Под контрол на продуктивността са 430 000 бр крави.
Резултатите са: средно за 305 дни по 8 238 кг мляко /което е със 100 кг повече в сравнение с 2017 г/,  с 3.33% масленост и 3.25% протеин.

Щом имаш толкова много крави с такава продуктивност е нормално да се правят много изследвания, опити и научни открития. През декември са публикувани няколко открития на аржентинските учени. Едно от тях е  за „пробив в редактирането на говежди ген“ – най-образно казано, става дума за  използват “генни ножици” за модифициране на генома на ембриони, произведени in vitro. Другото откритие е по-земно и би заинтересувало повече нашите читатели.

Изследователи от аржентински университети са  успели да произведат биогориво от суроватка. Остатъчен продукт при производството на сирене, генериран в големи количества от производителите .

В изявление екипът, воден от Лилия Кавалиери, казва, че изследването е иновативно, защото в процеса е бил използван микроорганизъм с висок биотехнологичен потенциал .

От всеки произведен килограм сирене, се отделят 9 литра суроватка, светла течност, съставена от 95% вода, 4% лактоза и 1% протеин.

Аржентина произвежда около 9 милиона тона суроватка годишно. Около 60% от този обем се изхвърля и е необходимо да се третира като промишлен отпадък, за да не се замърсяват почвите, подземните води, реките или езерата.
Тестваното биогориво се счита за “първо поколение”, защото се получава от промишлени отпадъци.  От суроватката е възможно да се получи етанол. Обаче, без производство в мащаб, процесът става много скъп. При това положение в момента производството на етанол от захарната тръстика има предимство. Следователно е необходим анализ на ползата от производството на етанол от суроватка.

Източник: Valor Econômico

4 КОМЕНТАРИ

    • цИФРИТЕ ПО ОТНОШЕНИЕ БРОЯ НА КРАВИТЕ И ЛАБОРАТОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ СА ВЗЕТИ ОТ СТАТИСТИКАТА НА СВЕТОВНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ХОЛЩАЙН. ЕДВА ЛИ ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРАВИ ГРЕШКИ

    • Явно прави. В цялата история на Третата българска държава от 1878 г. в страната не е имало никога 1 млн. и 700 хил. млечни крави….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here