Мобилна кланица – какво е това чудо

3

През последните месеци непрекъснато се говори за мини мандри, мобилни кланици, мини кланични пунктове. В сегашно време, когато връзката между животновъдите и кланиците е доста лабилна, е нормално да се повдигне въпросът за такива кланици.

В случая имаме две страни – месопреработвателите и производителите на месо. Както и му е реда, между двете фракции винаги има барикада, дори и невидима. Първите, като опитни бизнесмени и „играчи“ на пазара за месо реагираха веднага след пускането за обсъждане промените в Наредба 4. Съвсем нормално внесоха и свои десет въпроса, с които искат да докажат, че някои от направените промени не са удачни.
Всъщност това са промени, които биха облекчили малко живота на фермерите.
От своя страна фермерите искат да има такива малки кланици по няколко причини.

На първо място надеждата, че ще се получи по-добра цена за фермера. Второто е, че фермера става вече независим и няма да скланя глава на някой мастит мургав брат с ланец на врата или градски тарикат, закупчик на кланицата, /ако има още такива/.

На второ място, имайки  кланица, фермера ще може да много по-лесно да коли животните си. Например има окръзи, в които няма кланица за ЕРД.
По закон фермера има право да коли животно на фермата, но трябва да използва месото за собствена консумация. Няма да говорим, когато се наложи по някакви причини да се водят животни на кланица. Всъщност превърнали сме нашите фермери в мазохисти по отношение клането на животните. Преглед на животните, пътен лист от държавния лекар /в събота и неделя те са невидими/, следва маршрут на камиона и пломбиране и …… още доста процедури.

Ще бъде добре, ако този материал прочетат босовете на кланиците и започнат да работят по този начин. Ще има двоен ефект – за едните ще има месо, защото и то ще свърши, другите пък ще си решат проблема с проблемните животни.
Govedovad.com


Холандската кланица  Dokkum BV въвежда нова услуга за своите клиенти от началото на януари. В Холандия за да качите кравите в камиона за кланицата, тя трябва да може да стой на четирите си крака, за да бъде транспортирана нормално до кланицата. Ако животното страда от копитно заболяване, осакатено е или има проблем в таза или бедрото и не може да стой върху четирите си крака, то не може да бъде транспортирано до кланицата.

Според кланицата Dokkum BV, една подвижна  кланица предлага иновативен отговор  за това как да се справим с такива „неподвижни“ животни, които иначе са здрави.

“Ние сме изправени пред този въпрос всеки ден” – казва собственикът на кланицата. Когато кравата не може да отиде в кланицата, кланицата сега идва при нея. Кравите се преглеждат от ветеринарен лекар. Ако са здрави и няма проблеми да бъдат заклани, те се зашеметяват  и колят в колата, като кръвта се събира в специални вани. След това кравата се обработва в Dokkum.

Подвижната кланица също може да се използва за животни, които винаги са живели в дивата природа. Транспортирането на крави от природен резерват често предизвиква много стрес. С подвижната кланица кравата може да бъде заклана в естествена среда.”

Този проект започна през декември миналата година. Още се проучва  интересът сред фермерите. По време на проучването два дни в седмицата  излизат по две или три коли. Започват и обаждания по телефон и създаване на график.
Сега официално стартира концепцията и ако успее тогава това ще се направи в цяла Холандия.
Според организаторите, мобилното клане е божествена дарба, защото спестява стреса.
“Обикновено транспортът до кланицата е най-големият стрес фактор. Сега кравата трябва да върви максимум пет или шест метра. Ако има проблем, кравата се убива на място и се качва на камиона с лебедка. При клане на място има малко повече разходи, отколкото, когато кравата отива в кланицата, защото трябва да има лекар, който преглежда само една крава.

Камионите за мобилни кланици умишлено не са обозначени. Това е за предотвратяване на проблеми с активисти за правата на животните.  Засега се колят само говеда; възможно е в бъдеще това да се разшири и за други  видове животни.

източник: Dokkum BV

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

3 КОМЕНТАРИ

  1. Това с мобилните клнници го видях преди 30 години в Дания при тогавашния”загнил капитализъм”но датският народ работи със съвест и морал,не е като при насНие гледаме да излъжем,да се облагодетелстваме за сметка на другите и винаги мислим как да прецакаме другите.

  2. Измамена бях от Фирма Чех по точно от негови хора цигани които ми дадоха25лв за животинче което беше презобено

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here