Фермери в анонимност

4

Не трябва да допускаме фермерите да стават анонимни.
Те трябва да използват всяка възможност, да влизат в обществото, да общуват с него и да разказват, какво и по колко време работят. В момента селското население в страната е близо до 30-те процента и непрекъснато намалява. Това означава по-малко хора на село и по-малко контакти с фермерите. Някой ако си мисли, че в момента имиджът на фермерите е голям, просто се лъже.
Колко протеста са подкрепени от обществото.
Май няма такива.

 Обществото въобще не съжалява и не мисли за своите фермери. Въобще не оценя, че тези хора произвеждат това, което слагат всеки ден на масата. Обществото е заливано непрекъснато от едни милиони, които се дават на фермерите. Някой път от тези милиони в сметките на фермерите, въобще не влизат дори и жълти стотинки. На повечето от тях парите влизат и излизат в сметките им и те ги виждат само на книга или на екрана на интернет банкирането си.
Никой в момента не знае, как минава един работен снежен ден, при минус десет градуса, на един животновъд. А овцевъдите, които в момента са в агнилна кампания.
Обществото хули фермерите наум, като купува продукция от пазарите, а не знае, че повечето продавачи са търговци. Трябва да изградим лика на фермера и всеки да знае, че благодарение на него  масата и хладилника му са пълни.
Пишем това, след като се запознахме с едно проучване, направено в Германия. Резултатите са плачевни по отношение разпознаването на фермерите. Тях просто ги няма на екрана, но веднага са взети мерки за изграждане образа на съвременния фермер.

Govedovad.com


Според проучване на института Forsa, една четвърт от германците  никога не са говорили с фермер.

41% от анкетираните казват, че не познават лично нито един фермер.
В градовете с повече от 500 000 жители, тези цифри са  още по фрапиращи:  около 60% лично не познават земеделски стопанин.
Но те оценят работата на фермера -79% от хората в Германия искат поне веднъж да говорят с фермер.

Германската държава веднага реагира на това проучване и в най-скоро време в покрайнините на Берлин, ще пристигнат фермери от седем села, да разговарят с потребителите, ще докарат  трактори и ще повозят гражданите в тях. По време на срещата на първо място в дневния ред са хуманното отношение към животните и опазването на околната среда в селското стопанство.
В проучването участниците са определили тези теми, като особено интересни за тях.  Постепенно ще се организират подобни срещи и в другите провинции на Германия. Хората трябва да разберат, че фермерите не са митични фигури, а живи работливи и знаещи хора.


Govedovad.com

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Не ги подкрепят защото не ядат храна от българските фермери. Щандовете са засипани с имитации на храни от всякъде другаде естествено евтини . Малцина са хората докоснали се до истински храни от български ферми и за щастие търсенето на такива продукти расте. В очите на всички се открояват малцината латифундисти заели селата ни и ония малки работни пчели изтласкани по краищата и чукарите остават незабелязани

  2. И мен това лято ме принудиха да си ликвидирам животните,крави на първо теле и юници скоротелки,нямал съм право в населено место/въпреки че съм предпоследна къща/да отглеждам повече от 3 бр.ЕРП.с приплодите.Отидоха ми животните на безценица,щях да полудея.10 годишен тлуд и собствена селекция.Сега съм с 3 бройки и няма как да ги регистрирам.Това е нашата България.

  3. Ами повечето хора ги асоциират със зърноприозводството,те обсебиха земята и обезлюдиха селата. Субсидиите основно знаете къде отиват. Да не говорим за така биологично,екологично земеделие… Дето вземат една торба пари за няма нищо. Който ми каже че може да произведе краставици без да пръска….. И накрая трябваше да има закон който да ограничи собствеността на земя до 500 дк. Субсидиите трябваше да се пренасочват към овощарство зеленчукопроизводство и животновъдство. И да се предостави директен достъп до пазара на производителя.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here