Едни забраняват Халала, други се учат

0

Свързани  статии

Фландрия – край на клането халал

Какво се крие зад етикета “халал”

Запознахме ви със забраната на това ритуално клане в половин Белгия. Сега обаче ще пишем за използването на това клане в Беларус. Едните не искат, другите искат. Съвсем нормално и да е така.
Непрекъснато пишем, че животно-въдството вече е бизнес, бизнес без компромиси и сантименти. Мач уж с правила, но много пъти се играе на ниска топка под масата.
Както казваме, интереса винаги е бил водещ, така и Беларус започна работа по усвояването на това клане. Хората имат животни и искат да ги продадат  на добра цена. В тази връзка преди месец, експерти от хранителната промишленост не само са посетили и запознали с търговията на животни в Обединените арабски емирства, но са и получили сертификат за обучение по ритуалното клане Халал.
Този метод придоби популярност и търсене в световен мащаб и отваря нови бизнес възможности.
В случая за Беларус.
Продуктите, сертифицирани по стандартите на Халал, приготвени в съответствие с мюсюлманските традиции, не съдържат компоненти, които са забранени за мюсюлманите (свинско месо, кръв, месо от хищни животни и птици, магарета, кучета, мулета, ендокринни жлези, жлъчка, гениталиите на животните, месо на животни, заклани не в съответствие с ислямската традиция).

Световният оборот на халал индустрията понастоящем възлиза на 2,1 трилиона долара, включително около 700 милиарда долара от пазара на храни. В същото време този сегмент показва стабилен годишен растеж. Според експерти обемът на производството на храни, който отговаря на нормите на исляма, до 2020 г. трябва да нарасне с още 1,5 трилиона щатски долара.

Анализирайки дадените данни, перспективата за производство на халални продукти става очевидна.
Според прогнозите населението на страните от Персийския залив ще достигне 60 милиона души до 2019 година. Наличието на сертификати “Халал” ще позволи на беларуските продукти постепенно да навлязат на пазара на ОАЕ. Това проучване стана след  преодоляването на техническите бариери при износа на  продукти за пазарите на Обединените арабски емирства и подписването в Минск на 12 юли 2018 г. на Меморандума за разбирателство между Държавния стандарт и Агенцията за стандартизация и метрология на Емирства.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here