До кога ще мълчим?

На редакционната поща на сайта Govedovad.com получихме следният емеил    от Георги Николов, фермер от Плевенско, което публикуваме без редакторска намеса и цензура.

„ Електроенергията винаги си е мълчала, а сега ние и пригласяме мълчаливо. Написах това писмо, защото никои от колегите не се нае да направи изказване за състоянието на фермерите, за нашите денонощни мъки, за нашият нелек живот, за нашата болка.

От началото на годината само чуваме, че след увеличението на електроенергията всичко ще отиде нагоре. Сутринта чух по няколко канала, как всички прогнозираха увеличението на млечните продукти.
След тях ще са хлебарите.
Дори в момента, те вече направиха едно предварително увеличение.
Производителите очакват да видят, какви ще са разходите за енергията  и тогава ще сложат  новите цени.

Никой обаче не се сети да пита, какви ще са нашите цени на суровото мляко.

Ако го няма млякото, няма да го има сиренето. След това по канала се говори за бензините и нафтата.
Тук пак сме потърпевши.
Кравите не вървят с нафта, ама за трактора трябва нафта. Увеличи се минималната заплата, нашата осигуровка скочи на 400 лева. При мен на фермата разходите ми за електроенергия са 7 кw на час за танка. Работи 24 часа в денонощието. Вземат ми млякото на два дни. Електрически бойлер – 4 кw, климатик в доилната зала –още 4 кw Към това добавете 3 кw за доилната инсталация и уж по малките консуматори – осветление, фуражомелка, камери, енергия за стаята на гледачите.

Всеки иска и бие тъпана, че ще увеличава, ние си мълчим.

Млекопреработвателите надигат глава –  2 тона вода се използвала за производството на един тон сирене.
Аз имам 150 животни по 50 кг вода най-малко на ден, това прави 6 тона всеки ден. Интересното, е че когато течните горива се увеличават, всеки бърка по-надълбоко в джоба и плаща. Защо при млякото и сиренето да не стане така. Компенсирането на увеличението на цените чувствам, че пак ще стане на наш гръб. Ако беше само тока, водата, нафтата все щяхме да го преживеем. Към това обаче прибавете липсата на работна ръка. От три месеца съм в канала със сина. Добре, че успях да направя някои подобрения във фермата, че да облекчи труда. Добре, че жена ми е винаги до мен и ме подкрепя. От другата страна е сина.

Ще справим, но при 63 стотинки за литър мляко ще умираме бавно.

Крайно време е вече да се разбере, че най-тежкия земеделски труд в момента е млечното говедовъдство, подайте ни ръка.
Държим се за сламката.

Govedovad.com

 

16 КОМЕНТАРИ

  1. С това увеличение ни ядат скромната ни печалба.ако може да се каже печалба

  2. Трябва да се говори и да се говори, докато ви чуят. Вашият труд не е оценен. Не съм професионалист, но си мисля, че 0,63 лв за литър мляко е подигравка . Вие кажете дали съм прав.

  3. Много жалко, това е политиката на държавата ни и на Европа. Целта ни е да ни унищожат, аз стигнах до това заключение, всички се оплакват, но когато трябва да се обединим няма никой….. Темата ми е много болна, познавам я от близо… Принуждават ни да купуваме вносните меса, които не струват нищо пред нашите и да емигрираме защото можещите и будните им пречат……

  4. Много жалко, това е политиката на държавата ни и на Европа. Целта им е да ни унищожат, аз стигнах до това заключение, всички се оплакват, но когато трябва да се обединим няма никой….. Темата ми е много болна, познавам я от близо… Принуждават ни да купуваме вносните меса, които не струват нищо пред нашите и да емигрираме защото можещите и будните им пречат……

  5. Ами кой да каже за проблемите ви всички който ви представляват са продажници и ходят в министерството да оправят тях си не бранша . Разберете докато не се изправите и не ги махнете все по зле ще става . Трябват ви хора който не ги е страх и могат да кажат истината .УСПЕХ

  6. Ние не сме гърци бе колега,ние цял живот мълчим и затова сме на тоя хал и с мълчание си отиваме.

  7. това са отрудени умни хора стараещи се всичко да е на ниво не се подигравае с труда ни не унищожаваите животновъдството ни да е жив и здрав баи гошо които е създал работни места коректен и вещ животновъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here