Още за подвижните кланици

0

Свързани публикации:

Мобилна кланица – какво е това чудо

Оказа се, че мобилните кланици са вече много необходими. На пръв поглед те изглеждат много просто. Но адаптирането им у нас ще отнеме сигурно една година, че и повече. Противници ще има много, защото ще се засегнат нечии интереси. Всичко това ни накара да потърсим информация, какво правят другите европейски страни по този проблем. Оказа се, че германците също реализират такъв проект. /В Холандия реализацията се извършваше от кланица/.

В Германия проекта е под името „Специална  услуга“ и е насочен срещу стреса при транспортирането на животни с проблем в двигателната система.
Земеделските производители и месарите от района на Witzenhausen са помогнали за разработването на този нов процес на клане, който ще спести на добитъка  стресиращия транспорт до кланицата.

Проекта изпълнява  насоките на ЕС за клане, според който животното трябва да пристигне живо в кланицата. Тъй като специално разработените ремаркета за клане, се разглеждат от властите, като вид “подвижен клон на кланицата”, правната ситуация е изпълнена. В момента проекта се представя на обществеността.
“Огромният напредък за щадене на животните, по-нежното клане и повече безопасност”, в сравнение с досегашните начини на умъртвяване. Където транспортирането и разтоварването на говедата, както и за хората, са изключително стресиращи. Транспортираните животни  за клане са с живо тегло  между 450 и 800 килограма. Ако са възбудени и стресирани, справянето с тях е по-опасно за персонала на кланицата, отколкото за по-малките животни, които могат да бъдат стъпкани. Малките кланици, животновъдите и преките търговци се надяват на конкурентно предимство от новия процес.” – казва регионалният ветеринарен лекар на областта Witzenhausen д-р Вероника Ибрахим.

Как става самото клане. Малка група едър рогат добитък се движи в прокар. Така животните са по-малко уплашени. Последното животно се фиксира на подвижната врата на прокара. Там то се зашеметява със стоманен клин изстрелян от пистолет.  След това стената на прокара се отваря странично  и животно се изтегля с лебедка в камиона, където касапина  го убива с дълбок прорез в гърдите. Това трябва да се случи в законно установения срок от 60 секунди. В съответствие със закона в рамките на 60 минути животното трябва да бъде обработено. Все още не е ясно, дали тези  две изисквания за времето  могат да бъдат изпълнени.

Проектът  ще коства сигурно над 100 000 евро, но всички се надяват  да помогне за клането на здрави животни, които имат проблем с двигателната система, а също и за животни които се отглеждат пасищно.
източник:DW

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here