„Якички“ сменят пастирите и оградите

В днешния ден, вече говорим за „интелигентните“ якички, които се появиха и в говедовъдството.
Говедовъдните яки ще позволят на фермерите да престанат да правят непрекъснато огради и да наемат пастири. Фирмите на три континента, предлагат на собствениците на земя и говеда устройства, които проследяват местоположението на животните, използват звукови сигнали, за да привлекат внимание и леки електрически удари. Компаниите обещават, че можете да управлявате стадото и да предвижвате животни през пасището, просто като начертаете пътя им с приложението, което от своя страна предава сигнали до якичката, която представлява един стабилен колан, лъскав и здрав, сложен около врата на говедото.

 Четири дружества вече са инвестирали 300 милиона долара за изработването на интелигентни яки, а фермерите ги чакат с нетърпение да започнат да контролират стадата и пасищата. В Северна Австралия животните ще могат да пасат на много километри от фермата, собствениците няма да виждат добитък в продължение на месеци. В този случай яките ще помогнат на фермерите да контролират пашата. Някои фермери вече имат въпроси за новото устройство. Те са загрижени за това как ще работят яки, ако няма интернет или мобилни комуникации.

Защитниците на животните също скочиха. Те твърдят, че електрическите шокове могат да причинят безпокойство и дори психологическа травма на кравата. Конструкторите твърдят, че техните якички са по-безопасни от електро пастира. Ако животното наближи границата на виртуалното поле, яката дава звуков предупредителен сигнал. Ако кравата продължава да се движи в посока на невидимата бариера, тогава тя получава лек електрически удар. След три или четири такива удара животното ще научи границите на пасищата. Нашийниците ще позволят на фермерите да контролират какво ядат животните и да определят подходяща зона за паша, оставяйки използваната земя да се възстанови. Животните от различни полове могат да пасат заедно или поотделно.

С използването на новите устройства, започнаха и трудностите. Рядко, но все пак се случва да падне яката и животното да става неуправляемо. Защитниците на животни стават все по-активни. Някои стопани се страхуват, че не навсякъде има интернет и ще се провалят контролата от фермера.

Други стопани, които няма да използват това устройство казват, че месото на тези животни, управлявани от нашийника ще е с по-ниско качество, от това на свободно пуснатите животни. Тези интелигентни яки се продават по 155 долара и се гарантира, че инвестицията ще се върне на фермера след две години.

 

10 КОМЕНТАРИ

  1. А кое ще спре навлизането на чужди животни без тези каишки или на хищници? Аз само да питам.

  2. Абе джанъм – половината крави като ги тресне тока във врата и ще се затичат още по-надалече и ще ги тресе докато свърши “батерията…” или не получат удар.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here