PANIFMONT – писателят на историята

2

ПЪРВИТЕ ДОЗИ С ГЕНЕТИКА на Холщайн са доставени на говедовъдите.

Така започва репортажа по отношение първата получена сперма от Елитен бик на HolsteinRo селекцията. Румънците, само преди няколко месеца се радваха, като деца на първото получено теле от ембрио трансвер в новото време, а днес пак като деца се радват на своя бик PANIFMONT и дори, го нарекоха “писателят на историята”. Вероятно стада дума за историята на селекцията.

PANIFMONT е името на бика-гордост на асоциацията за развъждане на породата HolsteinRo. Той е роден в румънска ферма и е получен в рамките на програмата за генетично подобрение, разработена от асоциацията. Получените дози  сперма ще бъдат предложени на румънските говедовъди в началото на тази година.

Бика е роден на 8 октомври миналата година в Елитна ферма в жудец Яш. След раждането му, бичето се отглежда при  специални условия за такива животни в генетичния център на Martonvásár, близо до Будапеща /няма грешка/. Генеалогията на  PANIFMONT е 100% американска с баща IHG Montana – ET, а дядо  е SULLY ALTAMETEOR-ET

 Това са американски бици, но подобрението е направено в Румъния. PANIFMONT е оценен от геномни тестове в Шотландия, в лабораторията Neogen, а интерпретацията на резултатите е направена в Съединените щати от Съвета за отглеждане на млечни говеда.

Генетичният материал ще се съхранява в асоциацията и вече има налични 2300 бр дози. Цената на една доза сперма ще бъде достъпна за румънските фермери

“Сега е доста сложно да се говори за цена, но със сигурност ще има ясна разлика между членовете на асоциацията, други румънски фермери и дистрибутори. Искаме цената на дозата да бъде достъпна. Освен това, 3000 дози ще бъдат дадени на  57-те ферми, свързани с HolsteinRo, които сега имат средно по 484 млечни крави.
Има разгорещена дискусия за това как членовете на фермата трябва да участват в програмата за подобряване на асоциацията. Лично аз мисля, че е „нездравословно“ да принудим най-големите фермери от HolsteinRo, които сега използват  внесена  сперма от говеда със средно над 2370 TPI, да работят с “по-долни бици“ – казва председателя на асоциацията. – Ние вярваме, че Panifmont може да бъде много добро решение. Той  е с  изключителен ветеринарен статут на биковете, отглеждани в центъра на Унгария, свободни от IBR и BVD. В този център се отглеждат и произвеждат сперма и  от OHG Osnabrück Германия, Genes Diffusion France и Inseme Italia. 

PANIFMONT несъмнено е национална гордост и е доказателство, че в Румъния можем да получим ценни екземпляри, като спазваме наредбите, наложени на международно равнище. С този пример, паднаха всякакви съмнения относно работата на  Асоциацията HolsteinRo. Те в състояние да утвърди още повече отношенията с хомоложни организации в други страни и интегриране в голямо семейство, на ферми и фермери, които отглеждат Холщайн 100%!

За Govedovad.com от Букурещ – Костел Чита

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Фермата Панифком, част от голям агрохолдинг, е една от румънските ферми, които консултирам. В момента средния дневен млеканодой е 41 литра от крава на ден. Фермата работи с най-добрите геномни бици от САЩ и резултатите са отлични. С помощта на румънската Холщайн асоциация преди две години Панифком започна програма за геномна оценка на животните. На базата на тази оценка се изготвят индивидуалните случни планове. По покана на STgenetics миналата седмица собственикът и управителят на фермата участваха в семинар-обучение по нова програма за изготвяне на случни планове – Chromosomal Mating. Тази програма може да ускори значително генетичния прогрес при избягване на нежелани рецесивни гени и негативни хаплотиппове в новото поколение, като същевременно предсказва с голяма достоверност развъдната му стойност. За по-бързото разпространение на съвременна Холщайн генетика в Румъния, Панифком планира създаването на лаборатория за производство на ембриони, която ще започне работа през 2020 година. Наистина има какво да научим от нашите северни съседи.

  2. Фермата Панифком, част от голям агрохолдинг, е една от румънските ферми, които консултирам. В момента средния дневен млеканодой е 41 литра от крава на ден. Фермата работи с най-добрите геномни бици от САЩ и резултатите са отлични. С помощта на румънската Холщайн асоциация преди две години Панифком започна програма за геномна оценка на животните. На базата на тази оценка се изготвят индивидуалните случни планове. По покана на STgenetics миналата седмица собственикът и управителят на фермата участваха в семинар-обучение по нова програма за изготвяне на случни планове – Chromosomal Mating. Тази програма може да ускори значително генетичния прогрес при избягване на нежелани рецесивни гени и негативни хаплотиппове в новото поколение, като същевременно предсказва с голяма достоверност развъдната му стойност. За по-бързото разпространение на съвременна Холщайн генетика в Румъния, Панифком планира създаването на лаборатория за производство на ембриони, която ще започне работа през 2020 година. Наистина има какво да научим от нашите северни съседи.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here