Невъзможно за нас, но факт за другите. Клане на пасището

11

Научноизследователския институт по биологично земеделие (FiBL) и организацията “Четири лапи”, са написали изявление относно клането на пасищата:
– Това е победа за хуманното отношение към животните. Клането на пасищата е пазарна ниша. Екип от фермери, месари, ловци и местни кланици, връщат  работата обратно в провинцията.  Иновативни методи, висококачествени продукти и работа, които потребителите ценят – това е бъдещето на швейцарското земеделие – не можем да разчитаме изключително на една система с няколко големи кланици.”
При клане на пасища се обстрелва един вол /крава или теле/ в присъствието на стадото, което е също на вън навън. Останалите животни, след изстрела остават спокойни, според изследователите. Говедото се обезкръвява на място, преди да бъде отворено и тренажирано в близката кланица.

Опитът с 31 такива кланета показва, че  методът работи безупречно по отношение на хуманното отношение към животните и безопасността на храните. Клането на пасището елиминира огромния стрес от отделяне от стадото, транспорта, външната среда и накрая фиксацията при изстрела. По-малкото напрежение непосредствено преди и по време на процеса на клане, винаги означава подобрено качество на месото показват изследванията.

Източник: Габриела Мюлер

11 КОМЕНТАРИ

  1. И да не ги трепеш има начини дето изобщо да не резберът , животните по никакаъв начин не се стресират, познавайки хората …

  2. Избягва се целия стрес на животно и хората, има и ниви инструменти и всичко …

  3. Ти мани стреса ами да го товариш да го връзваш да го дърпаш за него стрес за човека напън и гонене.

  4. ще ни спести много мъки …и борба с многократно по силните от нас говеда

  5. Така е ,и др. че когато са свикнали с едно и подход и всичко изобщо нищо не разбират

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here