Ние работим, политиката за други

8

Непрекъснато по медиите ни плашат с отделянето на Англия от ЕС. Какво ще стане с нашите сънародници, как ще се увеличат цените, колко трудно ще се влиза в Англия и още куп неща.
Това ни провокира да се свържем с наше момче, което работи в голяма английска говедовъдна ферма. Става дума за ветеринарния техник Емил Ангелов. Макар все още млад, по-голямата  част от трудовия си стаж е изкарал само в големи говедовъдни ферми. Започва във ферма с 200 крави. След това във ферма с над 400 животни при железния Панайот Тодорв-полковника, при който няма 5-6 и вече една година в английска мега ферма от i над 2000 глави, близо до Лондон.

Govedovad – Здравей Емо, сега ви мислим, какво ще правите, сякаш там ще се затегнат нещата.
Отсреща ни отговори Емил:
– Спокойно, промени не се усещат, поне за сега. Добре съм, имам много работа във фермата и не ми остава време да чуя какво говорят за Брекзит. Тук работиш ли, не правиш ли бели и си плащаш коректно данъците, всичко е наред.
Не се и притеснявам. В съседна Ирландия, също търсят ветеринари. От Кипър, където работих, също ми звънят всеки месец.
Млечното говедовъдство  е най-трудния сектор в земеделието. Незная защо, все ни подценяват и винаги ни слагат на втора линия. Така беше в България и тук не е нещо по-добро за сектора.
Какво да ви кажа за работата. Един път вече разказах. Не, че съм любимец на шефа, но сме винаги заедно, когато той се появи във фермата. Аз сутрин подрязвам копитата на животните. Ако той дойде на фермата, веднага застава до мене. Единия подрязва предните копита другия задните. След обяд осеменявам. Бях казал в предния репортаж, предвижвам се с бейзболна количка. Все пак няколко стотин метра е дължината на обора. През това време наблюдавам и какво става в родилното. Ако има раждане съм там. По 4-5 такива имаме дневно. Другите момчета – румънците са в доилната зала. Кравите ги доим четири пъти за 24 часа – сутрин от 5-9 часа, от 11 – 14ч., от 17 – 19 ч и от 23 до 2ч.
При нас си е направо Завод. Кравите се изстискват до дупка, докато могат да дават мляко. Достигането до четвърта лактация си е направо рядкост. Храним ги по рецепти на експерти, които идват на фермата. В момента обаче има някъде грешка, защото маслеността падна драстично и съответно и цената на нашето мляко се срина. Независимо от това, че имаше договор.

Това е разпечатка от картона на крава 5709. Данните са за 17.01.2018 г както се вижда. За четирите доенета за деня кравата е дала общо 51 кг мляко. Последното и отелване е било на 26.07.2018 г или преди 175 дни. Кравата е осеменена на 26.09.2018 г и се е заплодила преди 113 дни от първо осеменяване, ще роди на 03.07.2019 г
До момента тя е дала 9306 кг мляко.
Забравихме да напишем, че Емо спомена, че работата по осеменяването за почва след 40 ден след раждането. Също така ни каза, че периода между отелванията е 367 дни, но това не е вярно, защото в бройката се включват и юниците.
Кравите са разделени на четири групи. Както му е реда
– първа група до 120 дни след отелването,
– следва група до четири месечна възраст,
– след това над четири месеца и
– група преди пресушаване.
Всички крави се доят четири пъти дневно, независимо в коя група са.

Мениджърт на фермата е грък по народност, женен за англичанка. Той първи влиза във фермата – не по-късно от четири часа сутринта. Последен си и отива – 18.30 часа. Освен, че се занимава с организацията на производството, срещите с фирми и проверяващи, попълването на куп тетрадки и ако има луфт в работното време той и шефа са момчетата за всичко. Заместват всеки, които по някакви причини отсъства от работа или са му необходими няколко часа.
Влизането във фермата и миналия път казах става с карта. Излизането също. Цигарите до вратата. Почивка няма, няма разговори за мачове или за риба. Само работа. Колегите  в доиланата зала са румънци, а поляците са по техниката.
Забавяне на заплати е пълен абсурд. За всеки час положен труд си осигурен. В празничните дни – двоен надник. В това отношение няма проблеми. Можеш да сгрешиш само веднъж. При повторна грешка си аут. Условията за живеене прекрасни, шефа държи винаги в къщичките всичко да е оправено и чисто.
Кризата за работната ръка, лабилния пазар, големите изисквания и тук се чувстват и доста ферми фалират. Интересното е, че по-малките все още се държат. То те са семейни и докато има един – двама мъже от семейството, ще са добре.
Взеха да вдигат байраците ферми са над 200 крави. Преди един месец фалира фермата на 500 метра от нашата. Шефа я купи и веднага зареди с 800 крави в лактация от Холандия и Дания. Нали знаете, там имате квота за крави и трябва да я спазваш. Породата е ясна – Холщайн от двата вида. Генетиката на стадото ни е много добра.
За днешният ден, от кравите, които са минали през залата, средната млечност е 41 кг.
Изпращам ви разпечатките от компютъра от доенето. Там пише всичко, а и в България има достатъчно зали с компютри и повечето колеги са виждали подобни разпечатки. Това е от мен.
Работим, вземаме пари и не се предаваме. Разбира се, че ни е мъчно за родителите, приятелите и Родината, това го е изпитал вече всеки пети-шести българин, но такъв е живота, пък нали имаме и глобализация.
Поздрави на всички говедовъди, поздрави и за баща ми, той е ветеринарен лекар и съм научил много от него. Майка ми пък е с зооинженерна професия и от нея взех нещо по развъждането и селекцията. И на нея поздрави и целувки.
Емил Ангелов- Англия

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

8 КОМЕНТАРИ

  1. Великобритания е най-големият пазар на селскостопанска продукция вътре в ЕС. Внасят около 40% от потребяваното. След Брекзит особено силно ще бъдат засегнати говедовъдите и млекопреработвателите в Ирландия, чиито основен пазар е Обединеното краство, най-вече на сирена (напр. чедър). Ще се отрази също и на Дания . При едни високи мита за внос, продукция за английския пазар ще остане в ЕС. Не е ясно, дали ще има сериозно влияние върху цените или международния пазар ще я поеме. Споразумението с Япония от миналата година се очаква да отвори нови възможности в тази посока (за износ на сирена).

  2. ” Интересно е , че по-малките все още се държат”! Много наблюдателен и работлив младеж! Сигурно не е бил свидетел на разпада на социалистическите мегаферми в България, само за няколко години след като бяха оставени без подпомагане от държавата! На тяхно място се появиха семейните ферми, които и досега се държат , въпреки усилията на Системата да ги ликвидира!

  3. СИСТЕМАТА НИ ФАЛИРА .3500МАЛКИ ФЕРМЕРИ СА ФАЛИРСЛИ .НЯКОЙ ГОВЕДОВЪДИ МИНАХА НА ОВЦЕ НО ДО КОГА ЩЕ ИЗДЪРЖАТ.,

  4. Е’ това не е ферма’ а завод! Не ме учудва това. Това не бих го нарекла хуманно отглеждане и отношение към животните. На такива ферми не бива да се дават субсидии!

    • Анастасия Петрова това е бизнес и това е бъдещето в млечното говедовъдство. Всичко останало е old fashion

    • Emil Angelov, ок’ но в БГ! Това обаче не е така например в Холандия и Франция. Ние вярно, че подражавам е на САЩ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here